Domaćinstva udaljenih planinskih sela dobijaju tablete sa specijalizovanim softverom

Pored toga, biće im dostupan i mobilni internet

16.05.2023. 14:01
  • Podeli:
Tablet_Foto Pixabay-1664550873720.webp Foto: Pixabay

Najugroženija staračka i samačka domaćinstva u zabačenim selima Babušnice i Bele Palanke, moći će mnogo lakše da komuniciraju sa svetom, jer će biti opremljena tabletima sa softverom prilagođenim osobama u poznoj starosti, koja imaju slabiji vid i motoriku. 

To je omogućeno zahvaljujući projektu koji finansira Evropska unija, a realizuje Udruženje Lužničke rukotvorine. Pored toga, takvim domaćinstvima će biti dostupan i mobilni internet. 

Prema rečima Karoline Stamenković, iz tog udruženja, najugroženija domaćinstva koja žive u teško pristupačnim krajevima, dobijaju moderne tablet uređaje sa specijalizovanim softverom koji će ove uređaje učiniti neuporedivo lakšim za korišćenje.

Osamdesetogodišnji fotograf u penziji Vojislav Pejčić sa suprugom Verom živi u udaljenom zaseoku zabačenog planinskog sela Radoševac. 

"Van sela smo, u slučaju kiše ne može ni da se dođe, pogotovu kad padne sneg, sve je vezano za vreme. Što se zdravlja tiče, ja bolujem od mišićne distrofije i to me muči, osim toga, dobro sam sa zdravljem jer sam bio vrlo disciplinovan u iću i piću, nikada nisam bio pijan u životu, ne pušim", kaže deda Vojislav, koji se inače bavi i inovacijama.

Napravio je električni mlin za brašno od motora automobile i drugih delova koje je našao.

Gerontodomaćica iz pomenutog udruženja Marina Pejčić za Tanjug kaže da je reč o domaćinstvima, često samačkim, koja žive u udaljenim selima.

"Donosim im lekove, komuniciram sa lekarima, pomažem na sve moguće načine, a ono što je njima najvažnije je da imaju s kim da porazgovaraju.

To im najteže pada, što mnogi od njih nemaju s kim da popričaju, da se požale. Do nekih domaćinstava mora da se pešači i po par sati", kaže Pejčićeva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()