Druga kuća Roma koji iskaču iz stereotipa: Obrazovanje je najkraći put do slobode

Zato što mora da postoji dijalog između Roma i sveta, zato što je važno da svi vidimo dalje od klišea, zato što je segregacija neprihvatljiva

Autor: Lena Sladojević
07.11.2023. 21:18
  • Podeli:

Svi Romi koji su željni znanja i koji žele da iskoče iz stereotipa siromaštva, oni koji žele da napreduju - svoje mesto od 2006. godine mogu da pronađu u "GRUBB Forward" organizaciji. Tu imaju veće šanse da unaprede obrazovanje i poboljšaju mogućnosti za zapošljavanje. 

Zato što je obrazovanje najkraći put do slobode. Zato što mora da postoji dijalog između Roma i sveta, zato što je važno da svi vidimo dalje od klišea, zato što je segregacija neprihvatljiva. Zato što oni nisu ti Cigani na koje mislite. Zbog svega toga "GRUBB" i ovaj prilog.

"Ono što im je svakako potrebno jeste da znaju više srpski jezik i to je ono što jeste najveći problem da romska deca dođu u školu. Uglavnom su nepripremljena i polaze u osnovnu školu, a da ne znaju srpski jezik i to im otežava nastavak školovanja. Mi kao "GRUBB" otvoreni za decu od prvog razreda, pa na dalje, ali često primamo i mlađu decu", kaže koordinator edukativnog tima "GRUBB" u Beogradu Žarko Savić.

"Učimo ih slova brojeve sve što je potrebno za školu, radimo sa njima domaće zadatke, takođe ih učimo svemu onome što je neophodno da dete kroz život uči, a što baš u njihovim porodicama ne mogu da nauče", ističe edukatorka "GRUBB" organizacije Svetlana Ilić.

Deca neretko kažu da im je ovo druga kuća, a da su im edukatori drugi roditelji. Uglavnom u primarnim porodicama nemaju obrazovanog člana, pa u edukatorima vide uzore.

"Jako je važno da je većina nastavnika ovde u "GRUBB" organizaciji Romi. Romi koji su obrazovani i mi im u suštini dajemo pravu priliku i jednu sliku kako oni mogu da budu u budućnosti", dodaje Savić.

Imaju odličnu saradnju sa okolnim školama, direktorima i nastavnicima koji takođe utiču na decu da dolaze u "GRUBB".

"Dolaze redovno u suštini to su uvek ista deca i iste porodice šalju decu redovno, ali sa vremena na vreme odlazimo u naselje i podsećamo decu koja baš i nisu redovna da ovde mogu da dođu i da dobiju podršku u učenju, šta god ples, užina", naglašava Savić.

Prema izveštaju Evropske komisije najčešći i najštetniji vid diskriminacije u školama je segregacija, odnosno odvajanje i obespravljivanje učenika.

Kako navode Romska deca se šalju u škole za decu ometenu u razvoju, u isključivo romske škole ili se stavljaju u romske razrede. A segregacija je recept za nezaposlenost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()