Drugi dan spasavanja životinja sa Krčedinske ade: Goveda zdrava, ali mršava, divlji konji još u problemu

Posle spasavanja goveda u planu je izvlačenje divljih konja sa Krčedinske ade.

Autor: Zvonko Ninkov
10.01.2024. 21:24
  • Podeli:

Akcija spasavanja oko 130 goveda i divljih konja sa poplavljene Krčedinske ade ušla je u drugi dan i još nije okončana. Iako su vremenske prilike bile nešto bolje nego juče, spasioci nisu uspeli da ukrcaju sve krave na splav.

Ponovo na sigurnom. Goveda Milenka Plavšića, koja su od sredine decembra bila zarobljena na Krčedinskoj adi zbog visokog vodostaja Dunava, vraćaju se u štale. Za sada je oko 110 grla spaseno, a još dvadesetak njih trebalo bi da se ukrca u četvrtoj turi.

Iako u štalama, one koje je su juče spasene vidno su smršale, neke su izgubile i do 50-60 kila, kaže Pavle Plavšić, unuk vlasnika stada.

Foto: UNA

"Nadam se da ćemo sutra uspeti i sledeću turu da spasemo, dobro su, zdrave, pregledali su iz veterinari. Nisu zarazne, nisu bolesne, nemaju upalu pluća", kaže stočar Pavle Plavšić.

Vlasnici veruju da će krave do kraja januara uspeti da povrate izgubljenu težinu i kažu da je sreća je što podolsko goveče ima dugu dlaku, pa može da podnese niske temperature. Samo jedno je uginulo, a ono što ih više brine jeste što im je dosta grla nestalo.

"Kažu da su prijavili sve nadležnima, da fali oko 30 komada matorih krava, ne junadi i teladi, što nije mali broj. Tako da su već prijavili MUP-u", stočar Pavle Plavšić 

Slučaj zarobljenih životinja na Krčedinskoj adi nije samo posledica nabujale reke, već i zbog toga što drugi stočari nisu dozvolili Plavšićima da svoja grla preteraju preko njihovih imanja. 

Slučaj je došao do medija koji su podigli pažnju, pa su MUP i Vojska dopremili hranu životinjama, a JP "Vojvodinašume" obezbedilo splav koji prevozi stoku.

Foto: UNA

Posle spasavanja goveda u planu je izvlačenje divljih konja sa Krčedinske ade. Međutim, oni koji učestvuju u akciji kažu da će to ići znatno teže. Plan je da se vođe krda namame da uđu na splav i veruju da će posle toga i ostali ih slediti.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()