Geolog: Zemljotres u Turskoj se mogao očekivati, u regionu moguća dva pravca tektonskih aktivnosti

Milovanović pojašnjava da je nastanak zemljotresa vezan za podvlačenje ploča koje se međusobno kreću različitim pravcima.

07.02.2023. 16:50
  • Podeli:
turska_zemljotres - reuters-63e12a05270c9.webp Foto: Reuters

Društvenim mrežama se širi tvrdnja da je jedan Holanđanin uspeo da predvidi zemljotres iako seizmolozi tvrde da to nije moguće. Ipak, prema rečima geologa sa Rudarskg-geološkog fakulteta u Beograda Dragana Milovanovića, ovakav zemljotres se mogao očekivati.

Milovanović pojašnjava da je nastanak zemljotresa vezan za podvlačenje ploča koje se međusobno kreću različitim pravcima. I dok se neke razmiču, druge se transparentno kreću bočno jedna od druge, a neke podvalče jednu pod drugu.

Prema njegovim rečima, ploča koja je teža podlači se pod drugu i tada dolazido akumulacije energija, i u trenutku kada se ta energija oslobodi stvara se zemljotres.

"Njegova jačina zavisi od količine akumulirane energije ali i od ugla i od dubine na kojoj se on javlja" rekao je geolog.

Milanovićeva je procena da Srbija nije toliko ugrožena kada su u pitanju zemljotresi ali navodi da je prvi potencijalno tektonski aktivan prostor Beograd, preko Avale, dole na Kopaonik, Kraljevo, Ibarski, dole preko Kosova, a drugi je prostor koji kreće prema Bosni, Banjaluci, Italiji do Zagreba.

"Zemljotres koji se dogodio jutros u centralnoj Turskoj jačine 5,6  jeste jak zemljotres, ali u odnosu na onih 7,8 je jako slab i to je jedan od indikacija da se tlo smiruje. Koliko vidim po reakcijama kolega iz Turske tlo se praktično smiruje i sada je najbitnija ova druga faza, a to je spašavanje života koliko god je to moguće", istakao je Milovanović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()