Gorke suze i ugašene nade: Potresne slike sa pomena u Orašju, prisutni i roditelji dece poginule u Ribnikaru

Danas se navršava godinu dana od masakra počinjenog u mladenovačkim selima Malo Orašje i Dubona

04.05.2024. 12:31
  • Podeli:
orašje pomen marko đoković tanjug-66360cab28190.webp Foto: Marko Đoković Tanjug

Na godišnjicu masovnih ubistava u mladenovačkim selima Malo Orašje i Dubona, održava se komemorativni program u Ravnom Gaju, na mestu jednog od zločina. Program je počeo čitanjem pesama koje su pisali i čitali prijatelji i drugovi iz školskih klupa ubijenih.

Kako je planirano, u toku dana biće prikazani i dokumentarni film „Nebeska družina“, sa svedočenjima o životu, uspesima i talentima ubijenih mladića, a potom sledi humanitarna fudbalska utakmica na kojoj će biti prikupljanja pomoći za nastavak oporavka povređenih.

Uz gorke suze, tešku bol i patnju na licima svih prisutnih, roditeljima poginulih mladih pridružili su se i roditelji dece  ubijene dece u OŠ „Vladislav Ribnikar“  i položili  cveće u školskom dvorištu u Duboni gde su ubijeni Milan i Kristina Panić i Dalibor Todorović, a onda se uputili ka Malom Orašju gde su položili cveće i na spomenik u Ravnom Gaju, mestu stradanja šestorice mladića, prenosi RTS.

Ivana Bošković, nastavnica petorice mladića iz Malog Orašja, održala je govor.

"Deco moja draga, nismo mogli da vas sačuvamo za budućnost, ali vam dajem reč da vas nećemo nikad zaboraviti. Dok bude glasa u nama, koji smo vas poznavali, pričaćemo o vama budućim generacijama. Ostale su fotografije, ostali su snimci, pre svega ostalo je pamćenje na vas", rekla je profesorka.

Predsednik Vlade Miloš Vučević položio je cveće zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na mesta masovnih ubistva u Duboni i Malom Orašju i tom prilikom je poručio da Srbija nikada neće zaboraviti ubijene u tom masakru, koji se dogodio 4. maja prošle godine. Vučić je naveo da „država neće dozvoliti zločin bez kazne“.

„Kao predsednik, obećavam da država neće dozvoliti zločin bez kazne, pobedu zla nad pravdom i zverstva nad čovečnošću. Neka počivaju u miru“, navoe je Vučić u objavi na instagramu.

Četvrtog maja prošle godine u Malom Orašju su ubijeni Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (18), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21) i Petar Mitrović (25) koji je preminuo 50 dana nakon zločina. U Duboni su ubijeni rođeni brat i sestra Milan (22) i Kristina Panić (19) i Dalibor Todorović (24).

Masovno ubistvo počinjeno je dan nakon višestrukog ubistva u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()