"Gramofonskom pločom usporavate vreme": UNA je otišla na berzu uspomena u centru Beograda

Za sebe kažu - grupa teških zavisnika koji bi poslednje pare iz džepa dali za vinil koji nemaju

Autor: Emilija Pešić
20.04.2024. 20:46
  • Podeli:

U ušuškanom prostoru među starim zgradama, u Čumićevom sokačetu u centru Beograda, danas se slušala, puštala i izvodila muzika i, naravno, kupovale su se ploče. Veliku berzu ploča na svetski dan prodavnica ploča obišla je ekipa televizije UNA i dan provela sa ljubiteljima ovog posebnog zvuka.

Za sebe kažu - grupa teških zavisnika koji bi poslednje pare iz džepa dali za vinil koji nemaju. I tu su, svi na jednom mestu - na velikom okupljanju ljubitelja ploča i muzike.

"Prava je prilika da nadjete neki komad plastike koji ste tražili dugo a niste ga našli, evo ga tu je, tu se negde krije", kaže jedan od organizatora, Igor Blažević, poznatiji kao Prljavi Inspektor Blaža.

I tako je i bilo. Svako, pa čak i veliki kolekcionari, pronašli su ono što su tražili. Jedan od ljubitelja vinila u Čumićevom sokačetu danas je uspeo da nađe album čuvene grupe "Leb i sol" i par retkih singlica, a kako kaže, već 20 godina skuplja ploče i ima ih možda i preko 3.000 u kolekciji!

Vinil, kažu, ima posebnu vrednost, a muzika istog trena postaje višedimenzijalno iskustvo.

"Te rituale pre nego se ploča stavi na gramofon, to je nešto posebno i ne može se opisati sam taj čin prilaza gramofonu", rekao nam je jedan od zaljubljenika u ploče.

A na berzi - svi uzrasti! Broj mladih koji se zanimaju za ploče znatno se uvećao. I svako ima svoj razlog zbog čega je zaljubljen u ovaj nosač zvuka.

"Mislim da se i pažljivije sluša muzika u tom trenutku jer ste nekako fokusiraniji na sve, nekako ste uložili veći trud nego kada pustite na nekoj streaming platformi", rekao nam je jedan od posetilaca berze ploča.

"Gramofonskom pločom usporavate vreme, život koji je prebrz jer jedna strana traje 15, 20 minuta i kad je pustitie vi ste nekako usporili to što vam se dešava - posao, deca, žena, muž, majka, otac briga - kad pustite ovo vi usporite vreme i sve stane bar na kratko", zaključuje Igor Blažević.

Danas je u Beogradu kultura vinila doživela novu mladost i neki novi polet. Jedno ostaje isto - osećaj kada kolekcija, ma koliko ona velika bila, postane bogatija za još jednu novu ploču!

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()