Grujičić: Biće reorganizovana primarna zaštita i uveden dopunski rad lekara

Ministarka zdravlja najavila mogućnost dodatnog rada za lekare u državnim umesto u privatnim ustanovama

05.11.2022. 12:27
  • Podeli:
danica grujičić vladimir sporičić tanjug-1667647519003.webp Foto: Vladimir Sporičić/Tanjug

Dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja u novoj srpskoj vladi, rekla je danas da se zalaže za reorganizaciju primarne zaštite.

Ona je naglasila i da je potrebno da se vrati poverenje u medicinu, da građani mogu da veruju jednom doktoru.

"Onda se ne surfuje po internetu i ne gleda da li treba da primi vakcinu, ovaj ili onaj lek", izjavila je ministarka gostujući na RTSu.

Ministarka je govorila i o propustu na GAK Narodni front kada je bebama umesto BSŽ vakcine dat fiziološki rastvor. Govoreći o ovom slučaju u kome 600 beba nije primilo obaveznu vakcinu, Grujičić je rekla da je istraga u toku te da se već sprovodi imunizacija tih beba.

BSŽ vakcina za bebe koje su primile fiziološki rastvor

Kako je istakla, napravljen je raspored za 430 beba, a dve bebe nisu dovedene na zakazano davanje vakcine. 

Ministarka kaže da je reč o ustanovi gde je prošle godine porođeno 8.500 porodilja i gde se vode najkomplikovanije trudnoće cele Srbije i da iz tog razloga, zbog greške jedne osobe, ne treba osuditi celu bolnicu da je loša.

Osvrćući se na slučaj iz Ćuprije, kada je mladić nakon kolonoskopije izvedene u ćuprijskoj državnoj bolnici preminuo, ministarka kaže da je u ponedeljak u toj ustanovi bila inspekciju.

Incident u Ćupriji

Povodom još jednog incidenta u zdravstvenoj ustanovi u Ćupriji, kada je preminuo mladić iz Svilajnca nakon komplikacija tokom kolonoskopskog pregleda, Grujičić je saopštila da je u ponedeljak bila inspekcija i da je inspekcijski nadzor brzo završen i da se odgovor, na osnovu žalbi, može očekivati unutar tri nedelje te da se u sve treba da bude uključena i Republička stručna komisija.

"Perforacija debelog creva se dešava prilikom kolonoskopije, uočena je na vreme, čovek je ušao u operaciju, šta se dalje dešavalo ne znam, papiriloški sve izgleda u redu, desio se incident, komisija je dužna da kaže", istakla je ministarka.

Ministarka Grujičić kaže i da je za sredu zakazala sastanak sa profesorkom Sanjom Radojević Škodrić na kome će biti razgovarano o dopunskom radu te da je RFZO napravio platformu za dopunski rad u državnoj ustanovi.

"Nema razloga da operišete u drugoj ustanovi, radite sa svojim timom u svojoj kući. Ljudi imaju pravo da biraju primarnog lekara, direktor ustanove određuje ko će šta operisati. Videće se kod koga najviše idu pacijenti i ko ima najkvalitetniji rad, uvek će se dešavati komplikacije", rekla je ministarka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()