I sa busenom i sečene, novogodišnje jelke se ove godine prodaju brže nego ikada

U skladu sa veličinom jelke idu i cene – od 3.000 do 14.000 dinara za one najveće, a kome je to mnogo – može da kupi grančicu za 200 dinara

Autor: Zvonko Ninkov
25.12.2022. 20:55
  • Podeli:

Poslednjih nedelju dana pred Novu godinu obično koristimo na kupovinu poklona i nabavku glavnog prazničnog simbola – jelke. Zato smo proveravali kakve su ponuda i potražnja novogodišnjih četinara.

Jelke stigle sa Tare i Zlatara donele zanosni miris četinara pokraj Kalenić pijace. Ima ih manjih, većih, sa busenom, sečenih, šta ko voli i koliko je spreman da plati.

Oni kojima je jelka obavezan novogodišnji rekvizit kaži da im cena nije bitna cena. Neki gledaju samo na to da bude jednaka sa svih strana, ali pri izboru su zastupljene i one sa, kao i one bez busena.

Za plastičnu jelku, mnogi kažu sa "to nije to". Možda izgleda isto, ali nema isti miris – onaj planiski koji očarava i oplemenjuje prostor.

U skladu sa veličinom jelke idu i cene – od 3.000 pa do čak 14.000 dinara za one najveće. A kome je to mnogo – može da kupi grančicu za 200 dinara.

Prodavci su, međutim, zadovoljni jer su se ove godine pojavile nove mušterije – Rusi i Ukrajinci.

Jedan od njih kaže da je izbor veliki ali da mu je, na prvom mestu, važno da je jelka lepa. Opredeljuje se za sečenu jelku, jer kaže da može lakše da je premešta iz jedne sobe u drugu. Na to utiče i činjenica da nije odavde, pa kaže da "nema svrhe kupovati jelke sa zemljom".

"Oni traže i veliku i zelenu jelku, koja je rasprostranjena u njihovim planinama. Cene su im izuzetno povoljne, jedino što moramo da im organizujemo prevoz", kaže za UNU Dragan Radulović, prodavac jelki sa Zlatara.

Takva potražnja je svakako primetna, pa je dovela do toga da su neki trgovci već rasprodali sve jelke. Kažu da im se to nije prethodnih godina nikada nije dešavalo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()