Igor Jurić za UNU objašnjava kako će teći potraga za Dankom Ilić (2): Treba nam čudo

Dvogodišnja devojčica Danka Ilić nestala je u utorak oko 13 časova kod Bora

27.03.2024. 19:08
  • Podeli:

Nakon što je MUP Srbije objavio saopštenje da je prekinuta potraga na terenu u Banjskom Polju za nestalom devojčicom Dankom Ilić (2), ostala su mnoga otvorena pitanja od kojih, pored onog najvažnijeg gde je nestalo dete - u kom će smeru sada ići istraga policije?

Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, bio je gost emisije Popodne UNA televizije. Jurić je i jedan od zaslužnih što je Srbija dobila sistem Amber Alert, odnosno Pronađi me, koji je juče prvi put aktiviran upravo zbog nestanka dvogodišnje Danke.

Jurić, komentarišući trenutni tok istrage, kaže da je policija definitivno sigurna da devojčica nije na tom terenu i da tu sada više nema smisla tražiti.

"Na drugi način će se sada voditi istraga i ona je usmerena ka drugim pravcima. Uznemirenost je potpuno normalna, dug je period kako nema devojčice od dve godine, bez podrške porodice, svi moramo da budemo zabrinuti. I dalje verujem da ovo može imati srećan kraj, bez obzira na to što je protok vremena jako dugačak i velik“, rekao je Igor Jurić za UNU.

Govoreći o nastavku istrage i u kom će pravcu sada ići, Jurić kaže:

„Mislim ni da policija ne gubi nadu, mislim da pojačanje na terenu u ljudstvu i tehničkim alatima govori da se neće odustati tako lako. Nadam se čudu, čudo je sada potrebno da se ovo završi onako kako svi mi želimo. Verujem u čuda i da će biti moguće da se devojčica pronađe. Zabrinut jesam, teško mi sve pada. Ceo dan, celu noć, kao i svi građani Srbije, propatili smo, čekajući neku dobru vest. Ali ne smemo gubiti nadu, ipak verujem u srećan kraj.“

Jurić ističe da je MUP taj koji ima dodatne informacije i da će sigurno obavestiti javnost da li je potrebno i da se građani aktiviraju na neki način. 

„Bio sam ubeđen da ćemo danas imati rešenje cele ove priče. Sada sve zavisi od toga gde policijska potraga ide, ja o tome ne mogu da govorim, jer nemam direktno sve informacije. Povremeno se čujem sa prijateljima koji jesu tamo, koji već od juče provode sate tamo, neki nisu ni spavali i znam koliko ulažu energije da se ovo reši. Oni mi zapravo i ulivaju tu neku nadu da će da se reši na dobro“, ističe Jurić i dodaje: 

„Korake zna Ministarstvo unutrašnjih poslova, mi sada treba da ih osluškujemo, da li treba da delimo određene informacije kao građani, da li treba da se aktiviramo ako bude potrebe da se pretražuje neki drugi teren, u zavisnosti gde ih potraga navede. Ne treba samo da unosimo negativnu energiju i da zatrpavamo policiju lošim i pogrešnim informacijama, ne treba da širimo govor mržnje i upiremo prstom jedni u druge, tražeći krivca u ovoj situaciji. Naprotiv, treba da svi damo ono što je do nas, a to je ako ništa drugo bar pozitivna energija, bar da ohrabrujemo jedni druge, bar da se pomolimo da se dete vrati živo i zdravo kući. To je ono što mi možemo da uradimo“, objašnjava za UNU Jurić. 

Tokom jučerašnjeg dana prvi put u Srbiji pokrenut je sistem "Pronađi me" po uzoru na Amber Alert za devojčicu Danku Ilić. Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi. Građanima u Srbiji stigle su SMS poruke sa osnovnim informacijama o nestaloj devojčici. 

„Sistem Pronađi me ostaje sada na snazi do isteka 48 sata, on sada treba da se pokreće u medijima na svakih sat vremena, ukoliko policija ne prekine ili se dete do tada ne pronađe. Nadam se da neće toliko dugo trajati, da će se dete pronaći, ali još jedno ponavljam da smo se nadali da ovaj sistem neće biti potreban, ali ovo je sada ozbiljna situacija. Sada se nadam da će on pokazati svoju svrhu time što će devojčica biti pronađena, to očekujemo. Imam nadu da će dobro da se završi, osluškujem i čekam, možda ćemo dobiti signal ili vest da je devojčica pronađena. To su samo moje želje, nemam nikakve insinuacije, nemam informacije koje krijem ili da nagovestim. To je samo moja velika želja i intuicija“, poručio je u razgovoru za UNU Igor Jurić.

Podsetimo, u utorak u ranim prepodnevnim časovima u Banjskom Polju nadomak Bora nestala je dvogodišnja devojčica Danka Ilić. U ranim večernjim časovima aktiviran je sistem Pronađi me, a veliki broj policije, Žandarmerije, građana, Gorske službe spasavanja, vatrogasno-spasilačkih jedinica pretraživao je teren celu noć. Po kiši i hladnoći, skoro hiljadu ljudi nije odustalo dok nije pretražilo svaki santimetar područja na kom je devojčica nestala. 

Danas popodne roditelji devojčice dovedeni su na ispitivanje u policijsku stanicu, otac je ispitan i na poligrafu, a majčin telefon je izuzet i poslat na veštačenje. Nakon što je MUP Srbije saopštio da obustavlja potragu na terenu, pretpostavlja se da će sada istraga krenuti u nekom drugom pravcu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()