Janković: Ponižavajuće i uznemiravajuće reči patrijarha o ženama

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kome patrijarh Porfirije govori o 'senzitivnom jeziku' i obraća se nekome sa 'jadnice'

13.05.2023. 21:12
  • Podeli:
Brankica Janković_Foto Tanjug Jadranka Ilić (1)-1665061094378.webp Foto: Tanjug / Jadranka Ilić

Duboko su ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC Porfirije, ocenila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije Brankica Janković.

"Dodatno zabrinjava što takve reči dolaze u trenucima izuzetno teškim za naše društvo, u kojima smo se suočili sa dve velike tragedije i kada nam smrtno stradaju najranjiviji u društvu – deca i žene", navela je poverenica na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, u danima tuge i bola, i kada brojimo 18. ženu žrtvu porodičnog nasilja, i dok su žene izložene raznim oblicima diskriminacije, nasilju i agresiji, najmanje što se očekuje od svih nas je da imamo svest o težini i odgovornosti za izgovorene reči.

LSV osudila 'govor mržnje prema ženama'

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila, kako je navela, govor mržnje patrijarha srpskog Porfirija prema ženama.

U saopštenju koje je potpisao lider LSV Bojan Kostreš, patrijarh se poziva da se upozna sa podacima o ubistvima i nasilju nad ženama u Srbiji, kako bi saznao da je u poslednjih 15 godina u partnerskom nasilju ubijeno 350 žena, a za samo 130 dana ove godine 18.

"Partijarh Porfirije bi, nadamo se, tada shvatio da njegove reči o ženama nisu niti civilizacijske, niti razumne", navodi se u saopštenju.

Snimak patrijarha

Na društvenim mrežama se pojavio video snimak na kome patrijarh Porfirije govori o "senzitivnom jeziku" i obraća se nekome sa "jadnice", ali iz koga se ne može zaključiti kome upućuje te reči.

On je kazao da bi "plakao i vrištao od muke" kada vidi "jadnicu koja menja teze, pa kaže zašto se nisu brinuli o ženama, žene su ugrožene".

"Pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe, bedo jedna", čuje se kako patrijarh govori na snimku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()