Javni uvid u nacrt plana metroa dostupan građanima, ali znaju li oni šta on predstavlja?

Sada je vreme da kažete svoje kritike, predloge i pohvale, a ne kada se metro stanica zadesi ispred vašeg ulaza.

Autor: Tijana Škodrić
10.11.2022. 20:10
  • Podeli:

Saobraćajne gužve u prestonici postale su svakodnevne i gotovo celodnevne. Kao glavno rešenje za rasterećenje beogradskih ulica navodi se metro. 

O toj temi govori se već decenijama, a javnosti je predstavljen Nacrt plana detaljne razrade druge faze prve linije metroa. 

Javni uvid omogućen je svim zaintereresovanim građanima, a oni imaju priliku i da utiču na izmene plana i faza gradnje metroa. 

Ali, koliko građani zapravo razumeju značaj javnih uvida?

Sada je vreme da kažete svoje kritike, predloge i pohvale, a ne kada se metro stanica zadesi ispred vašeg ulaza. Ali da biste ih imali, prvo morate da razumete plan koji se nalazi na Javnom uvidu.

Većina građana prestonice ne razume plan koji je na Javnom uvidu. Razumeju ga oni koji su došli namenski da ga vide. 

Osim onih koji su došli namenski.

"Ovo smo došli da snimimo više iz investitorskog aspekta, informativno, da vidimo na koju stranu se planira širenje metroa", kaže nam Despot Sarić i dodaje da mu se čini da metro "promašuje gusto naseljene delove grada". 

To je potvrdio i Antonije Ćatić iz kolektiva "Ministarstvo prostora".

"Plan predviđa detaljnu razradu deonice od Mirijeva, pa do Pančevačkog mosta i obuhvata sedam metro stanica. Ako mi posmatramo metro kao takav, onda ovakva linija predstavlja jednu razvojnu liniju, a ne sanacionu liniju Beograda", kaže Ćatić.

Prema rečima sagovornika, metro korist građanima neće doneti, ali hoće investitorima.

"Građani polako počinju da bivaju svesniji mogućnosti učešća u tom procesa izrade samih javnih uvida, dok sa druge strane, ti javni uvidi održavaju tokom radnog dana, u zgradi javne uprave, da ne kažemo u podrumu, gde retko ko ima tu da objasni bilo šta građanima", kaže Ćatić.

Uvid u Nacrt plana moguć je svakog radnog dana od 9 do 18 časova. A više informacija možete da dobijete utorkom i četvrtkom od 12 do 18 časova kada je tu i predstavnik iz Urbanističkog zavoda.

Primedbe na planirana rešenja građani mogu da podnesu u pisanom obliku u ulici Kraljice Marije broj 1, nakon toga na javnoj sednici 22. decembra te primedbe će biti razmatrane. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()