Još jedan femicid u Srbiji: Zašto zovemo policiju kad komšija sluša glasnu muziku, a ne i kada bije ženu?

Tražimo odgovor na večito pitanje

Autor: Lena Sladojević
23.06.2024. 19:12
  • Podeli:

Ubistvo žene na Voždovcu, koju je nevenčani suprug pretukao na smrt, potresla je javnost, ali i ponovo pokrenula pitanje - zašto komšije radije zovu policiju za glasnu muziku, pre nego za porodično nasilje. Zakoni u Srbiji nalažu da oni koji čuju nasilje moraju da reaguju i pozovu policiju, ali najčešće niko to ne uradi.

U pitanju je jedanaesti femicid, odnosno ubistvo u porodičnom partnerskom odnosu u 2024. godini.

"Nažalost mi još uvek nismo kao društvo dostigli taj nivo kulture da prijavljujemo takve slučajeve nasilja u porodici, iako Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji jeste preventivnog karaktera kaže da svi ljudi koji imaju saznanja da se dešava nasilje u porodici, su obavezni da to prijave, međutim kod nas i dalje vladaju te predrasude, stereotipi, da se to događa kod nekoga u kući da su to njihovi problemi i da ne treba da se mešamo", kaže za UNU pukovnica MUP-a u penziji i narodna poslanica NPS Slavica Radovanović.

U naselju gde se dogodilo ubistvo, pokušali smo da dođemo do odgovora kako je moguće da niko nije čuo ništa i zašto se danas radije zove policija za komšijsku glasnu muziku, pre nego za porodično nasilje?

Ali, ni oni nisu imali odgovor na naše pitanje. Kako kažu - 'suvišno je da čovek bilo šta kaže'.

Nažalost Srbija iz godine u godinu beleži isti ili viši broj žrtava porodičnog nasilja. Naša sagovornica navodi primer susedne Hrvatske koja je uvela još dve dodatne mere za nasilnike i kako kaže postoje primeri dobrih praksa širom Evrope.

"Naravno da se razočaram svaki put u institucije i u sve one koji su na čelu tih institucija koji samo teoretski pričaju o tim slučajevima, a mi smo došli u situacijui da kažemo, pa evo 27, 28, 29 žrtva i posle te izgovorene reči kao da to ne postoji. Nažalost femicid ubistva žene kao posledica partnerskog nasilja, sve prisutnije kod nas, sve brutalnije, sve češće, a institucije sve manje o tome pričaju i nema nikakve više vrste odgovornosti", ističe Radovanović.

Dok se situacija u institucijama ne popravi, ono što možemo mi kao društvo, da pozovemo policiju kada čujemo porodično nasilje. Na taj način možemo da spasemo nekome život. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()