Jerej Stefan Jovanović: Danas slavimo Vaskrsenje Lazara

Naše tradicije nalažu da čitave porodice na današnji dan, ali i sutra, dođu u crkvu i obuku se u najlepša odela

27.04.2024. 10:38
  • Podeli:
jerej stefan jovanović, 27 april 2024 - foto Tanjug Tanjug video-662cb667bedb2.webp Foto: Tanjug/Tanjug video

Jerej Stefan Jovanović izjavio je Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas slave Vaskrsenje Lazara i početak slavljenja ulaska Gospoda Hrista u Jerusalim, tako da je današnji dan raskošan što se tiče događaja.

On je za Tanjug rekao da naše tradicije nalažu, što je, kako je naveo predivan običaj, da čitave porodice na današnji dan, ali i sutra dođu u crkvu i obuku se u najlepše odelo.

"Deci se kupi nešto novo i ujedno se tako i obraduju, sve bude lepo, ispeglano, čisto i tako svi, vedri, spremni, dolaze u crkvu, dolaze da se pomole Bogu i da se čitave porodice pričeste", naveo je Jovanović.

Deca tada dobijaju osveštane grančice vrbe i zvončiće i ide se u obhod oko hrama, a u nekim mestima čak se prolazi kroz čitavo mesto da bi se obeležila ta radost Hristovog ulaska u Jerusalim, jer je ideja da to naše mesto postaje tada mali Jerusalim. 

"Kao što su nekada deca i ljudi dočekali Hrista, tako i mi sada to treba da učinimo u svom mestu", kaže Jovanović.

On objašnjava da se ovaj praznik kod nas zove Vrbica zato što Vaskrsenje zna nekada da padne mnogo rano u proleće i tada osim vrbe nema drugog olistalog drveća.

"Grančice moraju da budu zelene jer to je simbol života, da je nešto olistalo, da je krenulo živo i da buja. A pošto kada Vaskrsenje padne rano u godini vi nemate drugo drvo koje je olistalo, osim vrbe. Vrba najranije olista i zato se kod nas zove Vrbica", navodi Jovanović.

Vrbica se uvek proslavlja u pretposlednjoj nedelji Velikog vaskršnjeg posta i uvek u subotu, dan uoči praznika Cveti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()