Kako je Vaskrs proslavljen u Srbiji: Radost u Leposaviću, birano najlepše i najjače jaje

Vaskrsenje Isusa Hrista, simbolizuje pobedu života nad smrću, i označava početak novog duhovnog života

Autor: Una Đuričić
05.05.2024. 19:03
  • Podeli:

Danas je najznačajniji i najsrećniji dan za sve pravoslavne hrišćane - Uskrs. Vaskrsenje Isusa Hrista, simbolizuje pobedu života nad smrću, i označava početak novog duhovnog života. Uskršnjim slavljem za vernike završava se najstroži, Veliki post, koji se najviše dana posti na vodi, a običaj je da vaskršnja jaja budu prvi mrsni zalogaji.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služio je u ponoć između subote i nedelje, svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save. Poručio je da svakoga dana budemo bolji i imamo međusobno razumevanje. Vaskrsenje znači i početak novog duhovnog života i pobedu nad grehom.

"Vaskrsenje je događaj koji je prevazišao univerzum. Događaj koji je prevazišao sve okvire ljudskog razuma. Hristos je vaskrsao i time je pobedio smrt. Kao što kaže tropar, svojom smrću je smrt pobedio. Njegoš kaže Vaskrsenje ne biva bez smrti. Ta muka koju je podneo, stradanje, bičevanje, i sve ono što je učinio za nas jeste samo delić od onoga koliki je značaj donelo samo Vaskrsenje. Od Vaskrsenja kreću praznici drugačije da se računaju, od Vaskrsenja kreće drugačije da se računa kalendar, upravo je Vaskrsenje kao što kaže sam Grigorije Bogoslov, carica praznika, ili kao što kaže Vasilije veliki, praznik iznad svih praznika", kaže jerej Boško Savić.

Jutarnja vaskršnja liturgija u Hramu Svetog Save počela je u devet sati.

U Srbiji je običaj da vaskršnje slavlje počne odmah posle jutarnje službe, a tada se vernici pozdravljaju rečima Hristos Vaskrse-Vaistinu Vaskrse.

Vaskrs je obeležen i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. U crkvi svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici, jutarnju vaskršnju liturgiju, u prisustvu velikog broja vernika, služili su protojereji Đorđe Stefanović i Dalibor Lazić.

Nakon liturgije i pričešća, usledilo je osvećenje vaskršnjih jaja, koja su zatim podeljenja vernicima. U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću održalo se i takmičenje.

"Bio sam se mnogo obradovao i krenuo sam da se smejem. Ikona i trofej mi puno znače, i prvi put kako pobeđujem u crkvi", uzbuđeno je ispričao jedan od dečaka.

I vaskršnja jaja imaju svoju simboliku. Kada ljuska pukne, rađa se novi život. Pile mnogo savršenije vidi svet nego što je to moglo do tada. Tako i mi, Hrišćani, sa Hristovim Vaskrsenjem, vidimo svet mnogo šire nego što smo to mogli pre njegove pobede.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()