Kako se ponašati kada izbije požar: Najčešće se strada od gasova, jedno treba imati na umu

Uvek treba imati na umu kako i kada napustiti zgradu u kojoj je izbio požar.

06.03.2023. 12:19
  • Podeli:
vatrogasci španija španjolska profimedia-1664697336334.webp Foto: Profimedia

"Od početka godine do danas na teritoriji Republike Srbije nastala su ukupno 3.652 požara, od kojih je 1.757 nastalo na građevinskim objektima, na otvorenom prostoru 1.662 i na saobraćajnim sredstvima 233 požara", rekao je Nedeljko Gagić, zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Tokom grejne sezone najveći broj požara

Gagić dodaje da ne postoji niti jedna preventivna mera koja može u potpunosti isključiti ljudski faktor kao uzrok nastanka požara, sem odgovornosti i opreza građana. Kada nastane požar u nekom stambenom objektu, građanima ne preti opasnost samo od otvorenog plamena već i od gasovitih produkata, ugljen-monoksida.

Na stambenim građevinskim objektima najviše požara se događa tokom zime odnosno do kraja zimske sezone.

Gagić je istakao da utvrđivanje uzroka nastanka požara nije u nadležnosti vatrogasno-spasilačkih jedinica, ali "iz iskustva mogu reći da je najčešći uzrok požara ljudski faktor, bilo da se radi o nehatu, nepažnji ili nameri".

"Uzroci požara u stambenim objektima su najčešće neispravni električni uređaji i instalacija, preopterećenje električne instalacije i ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora", napomenuo je zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Kako kaže, u zimskom periodu, kada traje grejna sezona, pored navedenih uzroka nastanka požara, tu su i neispravni i neočišćeni dimnjaci, neispravna ložišta, a često i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta.

"Mišljenje da se ružne stvari i tragedije dešavaju nekom drugom i da se tako nešto ne može desiti nama, u prirodi je svakog čoveka. Ovakav stav dovodi to toga da ljudi postaju neoprezni i nemarni, a neopreznost i nemar najčešći su uzroci nastanka požara ili neke druge tragedije" kaže Gagić.

Svakako, kako kaže, ne treba živeti u stalnom strahu da će nam se desiti neka tragedija, ali određena doza pažnje i opreza u životu su neophodni.

Obavezno izaći, ne koristiti lift

Gagić je istakao da su požari vanredni događaji za koje nema sumnje da će se desiti, samo je pitanje kada i gde će se desiti.

"Nažalost, imamo ovaj požar u Novom Pazaru gde su život izgubila četiri mala deteta, njihovi roditelji zadobili su teške telesne povrede. Velika tragedija. Kada nastane požar u nekom stambenom objektu, građanima ne preti opasnost samo od otvorenog plamena, najveća opasnost preti od gasovitih produkata, konkretno od ugljen-monoksida", rekao je Gagić.

Dodao je da je to gas bez boje, mirisa i ukusa, lakši je od vazduha i ispunjava gornje delove etaže ili zgrade.

"Preventivne mere zaštite od požara su mere koje se sprovode prilikom projektovanja, izgradnje i korišćenja nekog objekta. One imaju za cilj da na minimum svedu mogućnost nastanka požara, da uspore brzinu širenja požara ako do njega dođe, da omoguće brzu i sigurnu evakuaciju ugroženih i stvore uslove za što brže i efikasnije gašenje požara", napomenuo je Gagić.

Kako kaže, nažalost, ne postoji nijedna preventivna mera koja može u potpunosti isključiti ljudski faktor kao uzrok nastanka požara, sem odgovornosti i opreza građana.

"Ako je požar nastao u jednoj prostoriji stana i ne možemo ga sami ugasiti, obavezno treba izaći iz prostorije stana i za sobom zatvoriti sva vrata, da bi time usporili širenje požara. Veoma je važno da o nastalom požaru upozorimo ostale stanare i obavestimo vatrogasce-spasioce na broj telefona 193 da je došlo do požara i damo im sve tražene podatke", kaže Gagić.

Ako je požar nastao u podrumu ili nekom drugom stanu, napominje da ni slučajno ne treba koristiti lift za evakuaciju, jer se on u slučaju požara ponaša kao dimnjak.

"Ako je stepenišni prostor u dimu, ne smemo izlaziti ili otvarati vrata. Potrebno je zatvoriti vrata stana i iznutra ih zaštititi mokrim krpama, da bi se sprečio ulazak dima u stan. Obavezno treba da pozovemo vatrogasce-spasioce, kažemo im na kom spratu i u kom stanu se nalazimo, da budemo sve vreme u kontaktu sa vatrogascima i slušamo njihova uputstva", objasnio je.

Govoreći o opasnosti od plinskih boca, rekao je da plinske boce, odnosno boce sa propan-butan gasom koje se koriste za kućnu upotrebu nisu opasne, pod uslovom da su boca, instalacija i uređaj koji koristi propan-butan tehnički ispravni.

"Ako zbog tehničke neispravnosti ili nestručnog rukovanja dođe do nekontrolisanog isticanja gasa, stvara se eksplozivna smeša propan-butana i kiseonika iz vazduha, koja ispunjava prostor stana ili kuće", rekao je Gagić.

U tim situacijama dovoljna je, kako je istakao, i najmanja varnica koja će inicirati eksploziju, što će za posledicu uvek imati veliku materijalnu štetu, a često i ljudske žrtve.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()