Kako se prijaviti za stalni boravak u Nemačkoj i dobiti državljanstvo

Da li znate koja je razlika između stalnog boravka i državljanstva u Nemačkoj?

28.01.2024. 21:37
  • Podeli:
Nemačka_pasoš_nemački pasoš_Foto Rolf Vennenbernd dpa-64765bd7ac31b.webp Foto: Rolf Vennenbernd / dpa

Nemačka nudi stalni boravak posle nekoliko godina provedenih u toj zemlji, počevši od nekog vremena provedenog kao privremeni stanovnik.

Ako niste državljanin EU/EFTA, morate imati boravišnu dozvolu za okupljanje porodice, studiranje ili rad pre nego što se prijavite. Obično ćete morati da živite u Nemačkoj pet godina da biste se kvalifikovali, ali to može biti kraće za neke kategorije stanovnika kao što su diplomci koji su radili na kvalifikovanom poslu dve godine, kvalifikovani radnici, državni službenici ili članovi porodica nemačkih državljana.

Moraćete da se integrišete u nemačko društvo (ponekad to znači pohađanje kursa integracije) i da imate najmanje A2 nivo znanja jezika. Takođe ćete morati da budete u mogućnosti da se finansijski izdržavate, da uplaćujete penzione doprinose tokom svog boravka i da živite u smeštaju pogodnom za vas i vašu porodicu.

U Nemačkoj neće moći da dobije niko boravišnu dozvolu ko ima krivični dosije i krivični je gonjen ili osuđivan.

Boravišna dozvola košta 113 evra, 124 evra za brzo samozapošljavanje i 147 evra za visoko kvalifikovane stručnjake.

Koja je razlika između stalnog boravka i državljanstva u Nemačkoj?


Postoji nekoliko razlika između stalnog boravka i državljanstva u Nemačkoj.

I jedni i drugi imaju puno pravo na rad, učenje, pokretanje biznisa, pristup socijalnom osiguranju, kupovinu nekretnine ili hipoteku... Boravišna prava traju neograničeno i možete napustiti zemlju koliko god puta želite.

Ali oni sa stalnim boravkom ne mogu da dobiju nemački pasoš, nemaju pravo glasa i imaju manje prava na državljanstvo za svoju decu. Takođe ne mogu da napuste zemlju duže od šest meseci.

Podsetimo, nemački poslanici usvojili su u petak nacrt zakona kojim se ublažavaju pravila o sticanju državljanstva te zemlje i ukidaju ograničenja za posedovanje dvojnog državljanstva. Kako tvrdi vlada, plan je da se ovim podstakne integracija imigranata i pomogne u privlačenju kvalifikovanih radnika.

Zakon će, kako piše AP, omogućiti ljudima pravo na državljanstvo nakon pet godina koje provedu u Nemačkoj ili čak tri u slučaju "posebnih integracionih dostignuća". Deca rođena u Nemačkoj automatski bi postala državljani ako jedan roditelj ima legalno prebivalište pet godina, piše Euronews Srbija.

Prema German-Visa.org, ova dozvola se uglavnom daje osobama koje imaju privremenu dozvolu boravka na nekoliko godina ili onima sa plavom kartom EU. Treba da dokažu da su radili najmanje pet godina, da im je Federalni zavod za zapošljavanje odobrio posao i da su državi uplatili potrebne poreze i doprinose.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()