Kako su povezani "crveno zlato", jedna novinarka i vrlina koja sve više iščezava - dobrota

Pogledajte u priči UNA TV

Autor: Milijana Mićunović
10.08.2023. 21:00
  • Podeli:

Srbija je treća zemlja u svetu po ukupnoj količini proizvedene maline. 

Neki tvrde da bi ovo voće trebalo da dobije status "proizvoda od nacionalnog značaja". 

Dok se to ne dogodi, u jeku priče o problemu proizvođača malina, proveravamo kako su povezani "crveno zlato", jedna novinarka i vrlina koja sve više iščezava - dobrota.

Sokrat je smatrao da se vrlina može naučiti, da nismo rođeni sa nekim ograničenim kapacitetom za dobrotu, već da je tokom života razvijamo i neprestano učimo šta je to što je dobro.

"Mislim da smo došli do tačke da previše govorimo o lošim stvarima. Treba da se okrenemo malim stvarima, malim ljudima. I što bi rekao Vladeta Jerotić, da zaokrenemo taj krug dobrih dela", počinje svoju priču novinarka Sara Ostojić.

Okrećemo se upravo tim stvarima. Krug dobrih dela ovaj put zaokrenula je Sara. Mikrofon, kompjuter i kancelariju, zamenila je malinama, tezgom i pijacom.

"Ja sam na Instagramu vaše koleginice Lene Sladojević videla da je cena otkupna 139 dinara, a da se te maline prodaju za 1599 dinara. Negde sam videla tu nepravdu da je cena 10 puta veća u marketu", ističe Ostojić.

Kako bi pomogla malinarima, Sara je odlučila da bude posrednik za sve one koji žele preko nje da prodaju ovo voće po višoj ceni. 

Međutim, nije retkost da ove maline prolaznici dobiju i na poklon.

"Ne možemo, ako želimo tu dobrotu da živimo, da kažemo - 'hej, to je 200 dinara i to je tako'. Nekada, treba to dati i za 20, 50 i 100. Ali će se vratiti nekad drugi put, nekom drugom. Ne znamo da li će tu malinu jesti neko ko ima karcinom", ističe Sara.

Koliko znače ti trenuci dobročinstva, najbolje zna iz svog iskustva i sama Sara.

"Znaš onaj momenat kada si ti najmlađi pacijent na Vaskularnoj. Oni su tu svi i sklanjaju pogled, da ne gledaju u tebe. Pitanje je šta će biti sa tobom. I sve to kada se dešava ti naučiš da život ceniš", zaključuje Ostojić.

I možda se malina neće izboriti za status “proizvoda od nacionalnog značaja”, možda se malinari neće dogovoriti sa državom, ali ono što je izvesno je da je ova devojka dala primer, i na nama je da ga sledimo. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()