Kako to niko nije kriv za pogibiju rudara u rudniku 'Soko'?

Porodice stradalih rudara imaju ovlašćenja za podnošenje krivične prijave sve dok ne zastari krivično gonjenje

Autor: Zvonko Ninkov
06.01.2023. 19:37
  • Podeli:

Odluka Osnovnog javnog tužilaštva iz Aleksinca da niko nije kriv za pogibiju rudara u rudniku "Soko" revoltirala je mnoge - porodice stradalih, njihove kolege, kao i nadležne iz Ministarstva rudarstva i energetike koji su letos podneli prijavu protiv 14 osoba.

Osam porodica ostalo je bez očeva, muževa, sinova, braće u nesreći u rudniku "Soko". Još 20-ak rudara jedva je ostalo živo. 

Na sve to tužilaštvo u Aleksincu kaže - nema dokaza da je neko odgovoran za to. Iako su danima pre tragedije oni koji silaze u okno upozoravali pretpostavljene da u tom delu ima mulja, metana i vode, te da je "pitanje trenutka kada će se dogoditi nesreća", niko nije reagovao.

„To su znali, nisu smeli ti hodnici da se teraju, nije bila dozvola. Oni su maltene to na svoju ruku terali, odgovorni iz Resavice, oni su to naredili i ovi su morali da rade tako po naredbi. Metan je preovladao, pogušio narod, moglo je da bude ’odstupite’, pa posle teraš dalje na ovamo“, kaže rudar Saša Dimitrijević. 

I bivša ministarka Zorana Mihajlović tvrdi da je prijava bila utemeljena na dokazima da je počinjeno "teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine".

„Stav Ministarstva rudarstva i energetike kojim sam rukovodila je bio vrlo jasan. Svaka krivična prijava koju smo podnosili tužilastvima - a bilo ih je tokom svih ovih godina, pa tako i ova, gde su rudari izgubili živote, itekako je bila potkrepljena dokazima, od audio snimaka do dokumentacije“, istakla je bivša ministarka. 
Porodice stradalih već su najavile da će podneti prigovor Višem javnom tužilaštvu u Nišu. 

Advokat Vojislav Vujović napominje da je ovde ključno što Tužilaštvo nije našlo elemente krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, ali da porodice mogu da pokrenu i privatne krivične prijave.

„Oni ako se odbaci ili odbije njihov prigovor Ustavnom sudu, a u krajnjem slučaju mogu podneti i novu krivičnu prijavu koja će se u tom slučaju ponovo oceniti“, ocenjuje advokat.

Porodice stradalih rudara imaju ovlašćenja za podnošenje krivične prijave sve dok ne zastari krivično gonjenje, a složni su da, ako treba, idu i do suda u Strazburu. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()