Kampanja "Nisam prijavila" uzdrmala region! Više od 18.000 ispovesti žena za samo dva dana

Hiljade hrabrih žena pisale su o svojim povredama, ožiljcima i modricama, kao i razlozima zašto slučaj nisu prijavile policiji i drugim nadležnim institucijama

27.12.2021. 18:56
  • Podeli:
barbika-nasilje-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Od kada je Nina Stojaković iz Beograda svojim tvitom pokrenula lavinu teških, uznemirujućih i potresnih svedočanstava objavljenih pod haštagom "nisam prijavila", na toj mreži osvanulo je više od 18.000 postova o nasilju, seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju.

Hiljade hrabrih žena pisale su o svojim povredama, ožiljcima i modricama, kao i razlozima zašto slučaj nisu prijavile policiji i drugim nadležnim institucijama.

Prva domina koja je srušila zid tišine bila je aktivistkinja Dejana Stošić.

"Ni sama ne znam čega sam se tačno plašila, ali sam se plašila, a onda sam rekla "Ne Dejana, neko mora da počne", ali nisam se nadala da će ovoliko da bukne. Taj bes je buknuo, i kao okej, sada ću da vam kažem šta se meni desilo, i meni, i meni, i meni, i tako 17.000 meni. Kada bi insitiucije radile svoj posao, mislim da bi sve ovo bilo u daleko manjem broju i da bi mnogo više ljudi bilo iza rešetaka i, ako smem da kažem, da bi mnogo više živih žena", ispričala je Dejana i naglasila da je u svemu raduje što su joj se javili muškarci sa pričom o preispitivanju svojih postupaka prema ženama.

Da podsetimo, Beograđanka Nina tvrdi da je njenu sestru tukao i psihički maltretirao dečko, muzičar Uroš Radivojević, poznatiji kao Numero. 

 

"Poštovani policajci i inspektori iz stanice Milana Rakića, sada se direktno vama obraćam. Moja sestra je juče došla kod vas sa punim poverenjem i vapajem da joj pomognete, a vi ste je poslali kući uz savet "da nema dokaze da ju je tukao i da ide kući i proba da zaboravi. Zbog čega niste uzeli izjavu, zbog čega ste dozvolili da zrtva nasilja izađe kroz vaša vrata a da od vas nije dobila makar jedan jedini dokaz da je u policiji bila? Zbog čega je niste podrzali i ohrabrili nego joj ubili svu nadu za pravdu govoreći da od toga nema ništa. Zašto ste je doveli u zabludu i govorili joj da je kasno jer je proslo više od 24 sata i da ona nema dokaze jer "nema slike", iako vam je rekla da ima svedoke i izveštaje psihijatra. Nije njen posao da prikuplja dokaze nego vaš", napisala je Nina na Tviteru, posle čega je dobila ogromnu podršku u vidu mora sličnih ispovesti.

 

Ove, u isto vreme strašne i oslobađajuće izjave, iznova su pokazale koliko je nasilje rasprostranjeno i normalizovano u našem društvu.

Jedna od onih koja je prijavila seksulano uznemiravanje na poslu bila je Marja Lukić, koja kaže da je sve ono kroz šta je kasnije prošla najbolji pokazatelj zašto žene ćute.

"Mnoge od njih ne mogu da računaju na porodicu, da će ih porodica podržati, mnogi ne mogu da se oslone na prijatelje, a ono na šta bi bili normalno da se oslone to su insititucije koje gotovo uvek zakažu", rekla je Marija.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković za Unu je rekla da je ne iznenađuje veliki broj objava žena.

Foto: Ravnopravnost.gov.rs

"Kultura patrijarhata, u kojoj je normalno da žene ćute i trpe, je poražen. Tabui su pali! Duboko uznemiruju ovi krici žena koje, očigledno nemaju poverenje u sistem, pre svega zbog prošlosti i vekovne tolerancije na nasilje. Svaka žena je makar jednom u životu bila svedena na objekat ili joj je upućena uvreda", istakla je Jankovićeva.

Prema njenim rečima, treba biti oprezan kod reakcija i predikcija na objave dama, jer su bile hrabre da progovore i sa javnošću podele teške priče, koje su do skoro čuvale u sferi privatnog i intimnog.

 

Iz Autonomnog ženskog centra pozvali su rukovodioce u institucijama zaduženim da reaguju u slučajevima nasilja da pročitaju ispovesti žena #NisamPrijavila sa ciljem da  unaprede postupanje i kažnjavanje odgovornih za nepostupanja.

Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela Vlade za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade Srbije navela je da očekuje da se ispitaju navodi.

"Svaki slučaj nasilja zahteva ozbiljan pristup i pružanje podrške žrtvama, kao i pravovremeno procesuiranje nasilnika. Očekujem da se i u ovom slučaju provere svi navodi jer niko nije jači od države i zakona", rekla je Mihajlović za Novu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()