Srušen spomenik žrtvama Prvog i Drugog svetskog rata kod Lučana: Meštani ogorčeni

Ministarstvo za rad očekuje da kompanija, koja izvodi radove na putu Čačak-Požega, u najkraćem roku vrati memorijal u pređašnje stanje

21.03.2023. 14:19
  • Podeli:
Selo Negrišori_Lučani_Spomenik žrtvama Prvog i Drugog svetskog rata_Foto Wikimedia BrankaVV-6419b29083e8e.webp Foto: Wikimedia / BrankaVV

Spomenik posvećen žrtvama Prvog i Drugog svetskog rata, u selu Negrišori kod Lučana, u Zapadnoj Srbiji, srušen je i uništen prilikom radova koje na deonici autoputa od Pakovraće do Požege, obavlja kineska kompanija.

Samo dan nakon što se saznalo za taj slučaj, uklonjen je svaki delić spomenika, pa niko ne zna gde su njegovi ostaci završili.

Spomenik je, navodno, slučajno srušen u nedelju, 19. marta, tako što ga je velikom silinom "kašikom" zakačio ogromni bager kineske kompanije koja izvodi radove na toj deonici autoputa, piše N1.

Postament je izvaljen, a pet skulptura, mermerne ploče sa imenima izginulih vojnika i boraca sa područja Lučana, kao i drugi delovi te spomeničke celine, rasuti su po putu i mestu na kome se to obeležje nalazilo.

Meštani su ljuti, jer je spomenik, kako opisuju, "brutalno sravnjen sa zemljom". Samo dan nakon što se saznalo za ovaj slučaj, uklonjen je svaki delić spomenika. Niko ne zna gde su ostaci završili.

"Došli su sinoć sa kamionima i džipovima. Sve ostatke su utovarili i odvezli. Navodno, kako kažu, spomenik će biti rekonstruisan. Nije mi jasno kako, kada je ceo bio polomljen", objašnjava Milan Blagojević iz Negrišora.

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović tvrdi da je u pitanju "nesrećan slučaj, koji se dogodio u nedelju, 19. marta, u radno vreme, tokom radova na deonici autoputa". O uništenju spomenika, obavešten je Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, čiji predstavnici su bili na licu mesta.

Zavod bi trebalo da odredi uslove koje bi kineska kompanija, nakon rekonstrukcije, trebalo da ispuni i da spomenik vrati u pređašnje stanje i da ga postavi na drugu lokaciju. Spomenik će biti pomeren za 100 do 200 metara od mesta na kome se nalazio, jer je bio u zoni gradilišta.

Spomenik su, sedamdesetih godina prošlog veka, finansirali, podigli i ispred Doma kulture "Danilo Mitrović" postavili sami meštani. Na osam kamenih sarkofaga, koji služe kao postolje, postavljena je skulptura pobednika, visoka, 2,25 metara, a s njene leve i desne strane su po dve skulpture: partizanka i sužanj, ranjenik i narikača. Na jednoj mermernoj ploči su uklesana imena 85 ratnka iz Prvog svetskog rata, a na drugoj imena 60 boraca i žrtava fašističkog terora tokom Drugog svetskog rata.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da očekuje da kineska kompanija „China Communications construction company“, koja je tokom radova na putu Čačak-Požega oštetila spomenik palim borcima, u najkraćem roku vrati taj memorijal u pređašnje stanje.

Ministarstvo je pozdravilo reakciju i najavu kineske kompanije da će obnoviti spomen–obeležje palim borcima.

"Ovaj događaj nas podseća na važnost čuvanja kulture i istorije, kao i poštovanja civilnih žrtava rata, palih boraca i njihovih porodica", navodi se u saopštenju Ministarstva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()