Ko je Duda Buržujka i zašto je uzdrmala čitav svet svojim hitom: Pljusak realnosti koji nam treba

Numera koja ju je katapultirala među zvezde domaćeg interneta i žene koje pomeraju planine je pravo malo remek-delo.

Autor: Web UNA Srbija
31.01.2024. 14:30
  • Podeli:
duda buržujka-65ba4ab5acd3b.webp Foto: UNA

Ne postoji osoba koja ima društvene mreže, a da nije čula ili podelila hit Julije Petković "Ženska uloga". Video je brzinom svetlosti postao viralan, zbog poruke koju je ova devojka poslala svima nama. 

I svi smo se pitali - pa ko je ta Duda Buržujka, koja je tako slikovito, precizno, umetnički naglašeno, predstavila jedan deo naše realnosti? Međutim, nekoliko dana nakon njene objave ona je doživela neku drugu realnost, kada je zbog optužbi tabloida da stoji iza jednog profila na mreži X, koji deli problematične izjave, dobijala pretnje. Još jedan fenomen ovog društva, o kojem će možda nekada napisati pesmu. 

Duda Buržujka, odnosno glumica Julija Petković bila je gošća emisije "Popodne" kod Marijane Tabaković na UNA televiziji i sa njom razgovarala o tome kako se oseća posle svega što se danima unazad događalo. 

"Nisam znala da je to normalno, nisam u tom svetu, za kratko vreme sam morala da prihvatim činjenicu u kom svetu živimo. Bila sam žrtva internet nasilja, ne znam šta se desilo, verovatno je viralnost pesme, verovatno zbog relacije koju je ta pesma izazvala. Uvučena sam u priču koja nema veza sa mnom, to se desilo i pokušavam da objasnim sebi šta se tu desilo. Sada posao rade oni koji treba da rade, podnela sam prijavu", rekla nam je ona. 

"Duda nije Rambo Amadeus, Duda nije Bora Čorba, ni Đorđe Balašević, Duda je Buržujka, jedinstveni unikum u kosmosu, endemska carica..." To je samo jedan od komentara ispod objave pesme "Ženska uloga". A ko je stvarno Duda Buržujka?

"Duda Buržujka zbog tih mreža samo postoji, ljudi grade mišljenje samo na osnovu tog postojanja. Moja ideja sa Dudom Buržujkom jeste bila alter ego sa kojim mogu kroz ulogu da gradim novi lik koji daje komentar o vremenu u kom živimo. Duda Buržujka je moj medij kroz koji mogu da stvaram", objasnila nam je glumica i ispričala kako je nastala sama pesma koja je brzo postala veliki hit: 

"Nije bio predug proces, to je samo na fenomenološkom nivou moje svedočenje mog iskustva. Postojao je neki okidač. Svedočenje o nekoj situaciji i sklapanje u jednu pesmu". 

Veliki broj glumaca, njenih kolega odreagovao je na ovu njenu viralnu pesmu, a stekla je i mnogo novih simpatizera u javnosti. Kroz pesmu Julija je govorila i o položaju žena u modernom društvu. 

"Nisam to očekivala, svaka moja pesma je ovako nastala. Nisam se nadala ovakvoj reakciji i pitala sam se šta znači ovo, to je takođe fenomen. Ovo je pesma od četiri minuta koja je izazvala jaku reakciju. Tek kada su krenule reakcije, ja sam pustila pesmu da je preslušam. Mislim da je zajedničko za položaj žene taj 'ćuti' momenat, to je povezalo sve ono što je očigledno, to je meni samo slika trenutka u kom smo. Čudim se zajedno sa vama", ispričala je za UNU Duda Buržujka.

Julija Petković iz Niša, poznatija kao Duda Buržujka, ostvaruje se u različitim oblastima umetnosti. Njeno primarno polje delovanja jeste gluma, budući da je završila glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, ali sve uspešnija je i u muzici. Numera koja ju je katapultirala među zvezde domaćeg interneta i žene koje pomeraju planine je pravo malo remek-delo.

Julija je autorka svih tekstova i muzike koje objavljuje pod svojim alter egom Duda Buržujka, a njeni nastupi su poput performansa. Aktivno vodi i Instagram stranicu Haikuzadanas, a pokušava da sebi i drugima razjasni ljude i pojave, a usput se bori protiv nametnutih klišea.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()