Ko rano rani, dve sreće grabi: UNA proverava zašto je sada pravo vreme da razmišljate o zimnici

Ajvar je najpopularniji, kažu prodavci, a najbitnije prilikom kupovine je da birate suvu papriku

Autor: Una Đuričić
16.08.2024. 21:00
  • Podeli:

Sladoled, hladni sokovi i lubenica, to nam je na umu poslednjih nedelja otkako su temperature prešle 30 stepeni. Poslednje na šta ljudi pomisle je zimnica... Odnosno barem oni koji je ne prave. Oni drugi uveliko traže najbolje povrće i voće kako bi osigurali da špajz bude pun za zimu, pa je UNA za vas potražila najbolje savete za spremanje "zimskog zlata".

Svi se radujemo kada se na sto izvadi tegla domaćeg ajvara, pečene paprike ili turšija, pa zatim pekmez da se zasladimo. Međutim, nisu baš svi spremni da za zimnicu zasuču rukave - neki od naših sagovornika priznali su to nekada radili, ali više ne.

Iako je, kako kažu, u gradu teže da se izađe na kraj sa spremanjem, ipak je bilo i onih kojima je sve na kraju vredno mukotrpnog rada, pa ih ne zaustavlja ni to što nemaju prave uslove za pripremu zimnice i, recimo, papriku peku na šporetu umesto na otvorenom.

Ako možete da je pripremate, nema sumnje da je domaća zimnica uvek najlepša. Ipak, ko odluči da se upusti u ovaj proces, neka se dobro naoruža strpljenjem. Ako volju imate, onda poslušajte i par saveta stručnjaka. Najvažnije je da već sada krenete po svoje voće i povrće.

"Već se raspituju na veliko da uzimaju", kaže prodavac Boban Veselinović.

Na naše pitanje - kako neko ko ne zna da izabere, da li može da dobije neki savet kada dođe da pogleda, on odgovara:

"Pa znaju, većinom uzimaju slonovo uvo za ajvar", rekao je Veselinović govoreći o paprici.

Ajvar je najpopularniji, kažu prodavci, a najbitnije prilikom kupovine je da birate suvu papriku.

"Ako nije paprika suva, onda onako pusti vodu i onda razvodnjava i onda nema ukusa ni kvalitet, onda nema ukus ni ajvara ni ljutenice ni ničega. Najbolja je neka srednja veličina i ona se vidi po mogućnosti da se odlomi, ako je vodljiva da nije dobra za rad", navodi Ivana Stanković, prodavačica na pijaci.

Kada je slatko u pitanju, najveća je potraga za sirupima i pekmezima. Šta god da birate da pravite, za zimnicu je najvažniji način na koji ih čuvate.

"Vreo proizvod u tople tegle, zatvore se poklopcem, zatvore se tegla naopako, prekrije se ćebetom, nečim toplim, ostavi se 24 sata, onda vraćamo u prvobitni položaj, i onda ređamo", zaključila je Ivana Stanković.

Iako leto i dalje traje, pripreme za zimnicu su već počele. Ono što je najbitnije je da se izabere kvalitetno i zrelo voće i povrće, zato, ukoliko već niste, prvi korak je pravac - pijaca. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()