Koje novine čekaju đake od septembra

Pojedine škole dobiće dodatne časove fizičkog, a i školski raspusti će se razlikovati od prethodnih godina

14.08.2023. 13:56
  • Podeli:
učenici škola matura tanjug zoran žestić-6495afaa278c8.webp Foto: Tanjug/ZORAN ŽESTIĆ

Više šasova fizičkog očekuje osnovce i srednjoškolce, za početak u 120 odeljenja. U 100 odeljenja u osnovnim školama i 20 odeljenja u srednjim školama. Reč je o pilot projektu "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo", koji sprovode tri ministarstva- zdravlje, prosveta, sport.

Više časova fizičkog vaspitanja

Ministarstvo prosvete će do 20. avgusta obaviti selekciju škola, a u projekat će biti uključene škole koje rade jednosmenski. Više časova fizičkog imaće đaci u 70 odeljenja do četvrtog razreda, 30 odeljenja drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od petog do osmog razreda), kao i u 20 odeljenja u srednjem obrazovanju i vaspitanju.

U Srbiji 398 škola radi jednosmenski- 346 osnovnih i 52 srednje škole.

Planirano je da u narednoj školskoj godini ovo bude pilot projekat, ali da se od školske 2024/25 uvede u sve škole. Časove fizičkog vaspitanja u nižim razredima osnovne škole zajedno će držati učitelj i nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da će nastavnici fizičkog biti dodatno angažovani ukoliko škole za to budu imale potrebu.

Uvođenje softvera za praćenje fizičkih aktivnosti

Od naredne školske godine najavljeno je uvođenje informacionog sistema u svim školama za praćenje fizičkog razvoja dece, jer su izveštaji lekara o zdravstvenom stanju školske dece sve lošiji.

Prosvetne vlasti od naredne školske godine najavljuju uvođenje informacionog sistema za praćenja fizičkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika u svim školama. Nastavnici će testirati učenike, podatke će ubacivati u softver i na osnovu dobijenih rezultata preporučiće koje vežbe đaci treba da rade u školi i kod kuće.

"Softer će pratiti fizički razvoj i razvoj motoričkih sposobnosti učenika počev od trećeg razreda osnovnih škola (u prva dva razreda predviđeno je samo praćenje fizičkog razvoja učenika), kao i svih srednjih škola", kažu u Ministarstvu.

U praksi će to izgledati ovako: učitelji i nastavnici fizičkog i zdravstvenog vaspitanja na početku školske godine (septembar-oktobar) i na kraju svake školske godine (maj) radiće testiranja učenika. Dobijene rezultate testiranja obrađuje softver i prikazuje rezultate. Na osnovu dobijenih rezultata nastavnik fizičkog preporučuje koje vežbe učenik treba da radi kod kuće, napolju, sa vršnjacima i porodicom.

Četiri raspusta 

U narednoj školskoj godini osnovci i srednjoškolci imaće četiri raspusta, dok će učenici u Vojvodini imati tri. Školskim kalendarom je predviđeno da đaci imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust, dok učenici u Pokrajini neće imati jesenji raspust.

Inače, u Srbiji važe dva školska kalendara. Za škole na teritoriji AP Vojvodina kalendar donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, dok za ostatak Srbije kalendar donosi Ministarstvo prosvete.

Jesenji raspust počinje u sredu, 8. novembra 2023. godine, a završava se u petak, 10. novembra 2023. godine. Spojeno sa vikendom đaci će imati pauzu od pet dana. Zimski raspust počinje u sredu, 3. januara 2024. godine, a završava se u petak, 19. januara 2024. godine. Đaci se u školske klupe vraćaju u ponedeljak, 22. januara.

Prolećni raspust počinje u ponedeljak, 29. aprila 2024. godine, a završava se u ponedeljak, 6. maja 2024. godine. Spojeno sa vikendima đaci će imati pauzu od 10 dana. Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()