Konačni rezultati popisa u petak: Biće objavljeno više publikacija

Preliminarni rezultati Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine pokazali su da u Srbiji živi 6.690.887 građana

26.04.2023. 16:52
  • Podeli:
ljudi_setnja_briga_pixabay Cropped.jpg Foto: Pixabay

Prvi finalni rezultati Popisa 2022. biće objavljeni u petak, u podne, na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, potvrđeno je za "Novosti" u RZS.

Tada će javnosti biti dostupna prva knjiga, tj. baza podataka, koja će se odnositi na nacionalnu pripadnost.

To znači da će se, pored toga koliko nas ukupno ima, kao i koliko nas ima u kom regionu, gradu i opštini, tačno znati i koliko je pripadnika većinskog, srpskog naroda, a koliko nacionalnih manjina, kao i ko gde živi.

Preliminarni rezultati Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine pokazali su da u Srbiji živi 6.690.887 građana. Popisom su prikupljeni podaci i o 2.520.854 domaćinstava i 3.628.175 stanova.

U maju se očekuju još dve popisne knjige - o broju i površini stambenih jedinica, kao i o starosti i polu naših građana, a do kraja godine biće objavljeno ukupno 20 knjiga.

Među njima će biti i baze podataka o veroispovesti, maternjem jeziku, bračnom statusu, fertilitetu, školskoj spremi, pismenosti, migracijama.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()