Kroz Srbiju poslednjih šest godina prošlo više od milion migranata

U 13 prihvatnih i centara za azil trenutno boravi 4.578 migranata, od toga 322 dece

17.12.2021. 14:10
  • Podeli:
migranti_deca_pixsell.jpg Foto: Pixsell/Maxim Guchek/Newscom

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, najviše izbeglica u Srbiju je stiglo iz Avganistana – 35 odsto, Sirije – 22 odsto, Bangladeša – 11 odsto i Pakistana 7 odsto.

Od januara 2021. godine do sada ih je evidentirano 64.303, a pružena im je pomoć u vidu smeštaja, hrane, odeće i medicinske nege. 

Deca koja borave u centrima upisana su u redovne školske programe, a migranti su bili među prioritetnim grupama za vakcinaciju protiv kovida-19, navode iz komesarijata.

"Briga Komesarijata su i najugroženije izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kao i interno raseljeni sa Kosova i Metohije, kojima nastavljamo da pomažemo iz budžetskih i donatorskih sredstava. Do sada je krov nad glavom dobilo 24.499 porodica, a više od 22.600 je ekonomski osnaženo", kaže se u saopštenju.

Prema procenama Komesarijata, još 5.900 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i 15.850 raseljeničkih porodica sa Kosova i Metohije nalaze se u potrebi stambenog zbrinjavanja.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()