Letnje računanje vremena: Da li je ovo poslednji put da pomeramo kazaljke unapred?

Pre 40 godina bivša Jugoslavija je uvela letnje računanje vremena

22.03.2023. 15:08
  • Podeli:
sat časovnik vreme pixabay-1665578013005.webp Foto: Pixabay

U nedelju 26. marta ponovo pomeramo kazaljke u dva sata posle ponoći kada prelazimo sa zimskog na letnje računanje vremena. To znači da ćemo u toj noći spavati sat kraće jer kazaljke pomeramo - unapred.

Uticaj na zdravlje

Letnje računanje vremena trajaće tokom najsunčanijih dana, do poslednje nedelje oktobra.

Prvi put je uvedeno 1915. godine za vreme Prvog svetskog rata, a rasprava o efikasnosti izmene letnjeg i zimskog računanja vremena tokom godine, traje faktički otkad je uvedeno. Najavljeno kao revolucionarni pomak u životima ljudi više od veka stvara diskusiju među naučnicima, običnim ljudima ali i poslodavcima. Osnova uvođenja je bila i ostala ista - što više dnevne svetlosti za rad i što manji utrošak električne i druge energije.

U bivšoj Jugoslaviji uvedeno je pre tačno 40 godina, 27. marta 1983. u nameri da se smanji upotreba električne energije ali i poveća produktivnost kao i efikasnost radnog dana.

Ipak, naučnici odavno upozoravaju da se efekat prelaska sa zimskog na letnje računanje vremena zapravo možete meriti negativno. Naime, istraživanja su pokazala da se zbog prelaska sa zimskog na letnje računanje vremena povećava upotreba klima uređaja ali i raste broj saobraćajnih nesreća.

Dobra vest je da su aniksioznost, povećan broj kardiovaskularnih problema, nezadovoljstvo i razdražljivost povezani sa zimskim računanjem vremena. Čak i deca imaju problem sa koncetracijom u školu te su se pojedine velike ekonomije odlučile na ukidanje ovih promena računanja vremena.

Kina i Rusija ukinule pomeranje kazaljki, EU na čekanju

Kina je letnje računanje vremena ukinula još 1991. godine, a dvadeset godina kasnije to je uradila i Rusija, smatrajući da ne postoji ekonomska računica da se nastavi sa tom praksom. U međuvremenu pridružili su im se Belorusija, Island, Turska ali i američke države Arizona i Havaji.

U leto 2018. godine u Evropskom parlamentu vođena je rasprava o ukidanju izmene računanja vremena dvaput godišnje te je EU odlučila da sprovede onlajn anketu među građanima koji su birali opciju koja im se više dopada  - da li da ostane zimsko ili letnje računanje vremena kao trajno. U anketi je sudelova četiri miliona građana EU, a predlog je prošao i kroz Evropski parlament i ukidanje pomeranja časovnika trebalo je da bude ukinuto 2021. godine ali pandemija koronavirusa odložila je njenu primenu na, po svemu sudeći, na nedoloženo vreme.

Ostalo je da ovaj predlog pojedinačno usvoje svaka od država članica EU i da svaka pojedinačno odluči da li će ostati zimsko ili letnje računanje vremena.

Do tada, EU i Srbija od nedelje ponovo prelaze na letnje računanje vremena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()