Lingvista Ćosić za UNU otkriva: Da li je pravilno da se kaže Vaskrs ili Uskrs

Danas slavimo Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik

05.05.2024. 09:31
  • Podeli:
jaja uskrs shutterstock_618795359-662cf9049ad0c.webp Foto: Shutterstock

Pavle Ćosić je naš poznati lingvista, administrator i osnivač popularne Fejsbuk grupe Naš jezik, ali i autor jedne od najpopularnijih "jezičkih" knjiga na ovim prostorima -  "Jezičke nedoumice: Zablude i mitovi". U ovoj knjizi ili slobodno možemo da kažemo priručniku, Ćosić se bavio razbijanjem jezičkih zabluda kojima smo godinama, kroz školovanje i odrastanje, bili izloženi i usvajali ih ne znajući da zapravo ono što smo učili i nije baš tako strogo određeno.

Ceo intervju o jezičkim zabludama i nedoumicama koje smo demistifikovali kroz razgovor sa Pavlom Ćosićem možete pročitati na linku OVDE.

Uskrs ili Vaskrs

Kako je danas najradosniji hrišćanski praznik, pitali smo kratko Ćosića da nam pojasni večitu nedoumicu - da li se kaže Uskrs ili Vaskrs.

"Pravilno je i jedno i drugo. Običaj je da se u pravoslavlju kaže Vaskrs i ta reč dolazi iz crkvenoslovenskog, ali zanimljivo je, iako i crkva radije kaže Vakrs, čak ni SPC ne zabranjuje da se kaže Uskrs", ističe Ćosić za UNU.

Pavle Ćosić, ustupljena fotografija

Na naše pitanje kako onda zapravo čestitamo Uskrs ili Vaskrs, Ćosić nema nedoumicima.

"Možemo da čestitamo i sa Srećan Uskrs, a isto tako možemo da kažemo i Hristos uskrsnuo. To je potpuno u redu, jer se radi o prenošenju iz crkvenog jezika u narodni jezik. Prosto, kod nas je običaj da koristimo reč Vaskrs, ali možemo i Uskrs", otkriva Ćosić.

Kako god govorili, običaji i narodna verovanja obeležavaju ovaj najradosniji hrišćanski praznik koji se uvek slavi u krugu porodice. Svečanom trpezom obeležava se kraj četrdesetdnevnog posta.

Ukućani i gosti se pozdravljaju sa "Hristos Vaskrse" na šta se odgovara sa "Vaistinu vaskrse".

Jedan od deci najdražih običaja je tucanje jajima koje se u drugim krajevima kaže i - kucanje jajima. Iz korpe u kojoj su ofarbana jaja, prvo domaćin uzima jedno jaje, a za njim svi ostali ukućani, nakon čega počinje veselje i takmičenje čije je jaje najjače.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()