Loše stanje u azilima za pse: Ko je odgovoran za toliki nemar prema lutalicama?

Posle incidenta u Boru, isplivavaju novi slučajevi zanemarivanja - jedan od njih je i u Staroj Pazovi.

Autor: Bojana Petrušijević
02.02.2023. 20:01
  • Podeli:

Prihvatilište za pse u Boru, gde su pronađeni zaleđeni štenci i psi, privremeno je zatvoreno. Najavljena je smena rukovodstva, ali i kazne za odgovorne.

Međutim, detalji o tome kako je protekao inspekcijski nadzor i šta će biti sa psima, javnosti nisu poznati, jer se niko iz Ministarstva poljoprivrede ne oglašava.

Posle incidenta u Boru, isplivavaju novi slučajevi zanemarivanja - jedan od njih je i u Staroj Pazovi.

Čak po tri psa u boksu od dva kvadrata, đubre i loši uslovi - takva je bila slika u Zoo higijeni, u Staroj Pazovi gde su se zbrinjavali psi sa ulice.

Nakon sugestija volontera iz Udruženja za zaštitu životinja "Foksi", situacija se poboljšala, ali kažu, ne dovoljno.

„Stavili su palete, slamu i ostalo i od tada volonteri svaki dan dolaze i trudimo se da izvadimo pse. Izvršena je vanredna veterinarska inspekcija od 27. januara, prihvatilište je zatvoreno do daljeg - do neotklanjanja svih nepravilnosti u prihvatilištu“, poručuje Ksenija Dopuđa iz Udruženja za zaštitu životinja "Foksi".

Medijima je dozvoljeno da dođu tek do ograde - ne i da zabeleže unutrašnjost objekta. O psima se trenutno stara Ksenija sa još pet volontera - neguju povređene, hrane pse, vode ih kod veterinara.  

Rok za otklanjanje nepravilnosti u Zoo higijeni Stara Pazova je 30 dana. Prema slovu zakona, državna prihvatilišta se finansiraju iz gradskog budžeta - što nameće pitanje: da li je situacija loša zbog manjka novca ili zbog nečeg drugog?

„Oni koji su na položajima, dakle od običnog radnika, do neke druge funkcije ne rade posao kako treba. Ono što bi trebalo jeste da puste nevladine organizacije da im pomognu, jer od nas imaju besplatnu pomoć. Voleli bismo da saradnja bude na većem nivou, jer je i njima i nama lakše. Naša pomoć ne ide iz državnog budžeta, već iz naših duša“, objašnjava Dopuđa.

Povećani broj lutalica, posledica je neodgovornog vlasništva, naglašavaju stručnjaci. Ali i zaključuju da je posledica lošeg stanja u prihvatilištima zapravo nekažnjavanje odgovornih i tolerisanje propusta.  

„Mislim da smo zatajili svi - i mi kao udruženje i javnost. Mislim da inspekcijski organi nisu dovoljno kontrolisali stanje, a i kad se kontroliše često su se pisale informacije da je sve u redu, a u stvari, ništa nije bilo kako treba“, kaže Aleksandar Gavrić iz Animal Rescue Serbia.

A u Ministarstvu poljoprivrede i Upravi veterine, zatišje - na mejlove niko ne odgovara, kao ni na pitanja:

Ko je odgovoran za zaleđene pse u Boru i šta je utvrđeno inspekcijskim nadzorom u čitavoj zemlji?

S obzirom na to da se negativne slike nižu, u toku je potpisivanje peticije za hitnu kontrolu državnih azila.

Stiglo je skoro 20,000 potpisa, ali i jedan naš zaključak - volonteri i ljubitelji životinja čine sve da voljenim i sigurnim učine one koji lavežom govore.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()