Milionska dugovanja mogla bi da zatvore Hemijski fakultet u Beogradu: UNA pita - ima li rešenja?

Da li će morati da stave ključ u bravu?

Autor: Zvonko Ninkov
21.03.2024. 19:40
  • Podeli:

Šest nedelja deli Hemijski i ostale fakultete, koji se nalaze u istoj zgradi na Studentskom trgu, od toga da li će morati da stave ključ u bravu. Zbog dugova za struju i komunalije, koji se i dalje gomilaju, a koje fakulteti ne mogu da plate, lako može da se desi da studenti, umesto da se spremaju za ispitni rok, ostanu - na ulici.

Otkako je upisao Hemijski fakultet Nikola Živanović kaže da je u holu uvek hladno. Zgrada je stara i teško se zagreva, ali njemu i kolegama važno je da redovno dolaze zbog praktičnih vežbi. Zato ih zabrinjava što bi u maju mogli da ostanu bez njih.

"Predavanja i teorijske vežbe bi mogle da se održe i onlajn, to nije veliki problem, dok same laboratorijske vežbe, zbog velikog broja smerova i godina, jednostavno ne bismo mogli da nađemo neko privremeno rešenje i da odemo u drugu zgradu jer nam je potreban veliki broj samih opremljenih prostorija", kaže Živanović.

Studentima je već sugerisano da bi bilo dobro da na vreme završe sve nastavne obaveze, ako je moguće i pre maja. Do tada će Hemijski fakultet imati dovoljno novca da pokrije sve troškove, ali posle toga više neće imati ni za osnovno.

"Nama najveće opterećenje predstavljaju ti stalni troškovi. To za Hemijski fakultet, na godišnjem nivou, je 30,5 miliona potrebno da obezbedimo iz sopstvenih sredstava za plaćanje računa. Prihod fakulteta od školarina je 21 milion. Tako da sav novac od školarina bi trebalo da damo za to", ističe dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić.

Problem su fakulteti pokušali da reše još u decembru i januaru sa ministarstvima prosvete i finansija, ali je sve ostalo na obećanjima.

I pored silnih vapaja koji stižu sa Hemijskog, ali i ostalih fakulteta koji se nalaze u ovoj zgradi, iz Ministarstva prosvete - samo tajac. Na e-mail koji smo im poslali i pitali "šta je moglo da se učini da se ova situacija predupredi" i "postoji li plan kako da se izađe iz problema", nismo dobili nikakav odgovor. Ipak, predlog razrešenja stigao je iz jednog drugog ministarstva.

Iz sektora rudarstva i energetike stiže najava da mogu da pomognu fakultetima, tako što bi zgrada bila renovirana i postala energetski efikasnija.

"To je da počnemo već ove godine sa zamenom stolarije. Veliki je kompleks, on iziskuje i neku faznu rekonstrukciju da bi bio se ceo završio urađen i u potpunosti energijski saniran", rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ta pomoć bi značila, kažu na Hemijskom fakultetu, jer bi se troškovi smanjili za 20 do 30% u zimskim i letnjim mesecima kada se zgrada dodatno zagreva, odnosno hladi. Pre toga, međutim, veruju da će država naći novac da spreči zatvaranje fakulteta

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()