Ministarka Đedović: Kidnapovali su me Albanci u Velikom Trnovcu pre 20 godina

Ministarka se nekad bavila novinarskim poslom te je zbog toga bila i u Avganistanu

01.01.2023. 18:05
  • Podeli:
Dubravka Đedović_Foto Tanjug Rade Prelić (1)-63a451faf1148.webp Foto: Tanjug / Rade Prelić

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović otkrila je detalje iz svog privatnog života. Kako kaže, temelje za svoj karakter i hrabrost, pored porodice, izgradila je u turbulentnim devedesetim godinama uz odrastanje sa opasnim momcima iz naselja Braće Jerković, gde je živela, pojasnila je ministarka u intervjuu za Blic. 

Odrasla u Braći Jerković

Otkrila je i da je zbog razvoda izbrisano staro prezime Negre, ali i to da je kao dete bila zaluđena Holivudom i filmskom industrijom. Svetla reflektora nije osetila u tom poslu, već baveći se novinarskim poslom za CNN. Na tom poslu bolje je prošla tokom rata u Avganistanu nego u Velikom Trnovcu u Srbiji, gde ju je grupa Albanaca kidnapovala.

Na sve te svoje uzbudljive segmente života, koji su kao film, je ponosna, ali poseban ponos je vezan za njenu decu, koja su njen najveći uspeh.

Ministarka je ispričala kako je odrasla u tradiconalnoj porodici u kojoj je ugrađena svest da je interes države iznad ličnog.

"Kada su čelnici države prepoznali da svojim znanjem mogu da pomognem, bilo bi neodgovorno da to ne uradim. Pozvao me je predsednik Aleksandar Vučić i nakon toga su vođene konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić. Dvoumila sam se samo zbog svoje dece, ali kada sam čula koji je resor u pitanju, onda sam znala da ne mogu da odbijem jer kada neko toliku odgovornost stavi ispred vas znači da ima i poverenje", kaže Đedović.

Govoreći o statusu EPS-a, ministarka kaže da će odluka o statusu ove državne kompanije biti doneta 2023. godine te otkriva i da analiza Norvežana nije u potpunosti završena.

"Elektromreža se vodi poprilično tržišnim principima i evo pre par dana su sa operatorom prenosnog sistema iz Slovenije osnovali prvu regionalnu berzu električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu što znači veće povezivanje naše zemlje sa EU. To je odličan rezultat za naš energetski sistem", kaže ministarka.

Govoreći o profesionalnim uspesima i putu, ministarka kaže:

"Ne bojim se jer mislim da imam kredibilitet za ove izazove. Imam i hrabrost jer sam sa 23 godine otišla u ratom zahvaćeni Avganistan. Mirne vode meni ne prijaju ili me neće, pa se onda desila ova mogućnost da uplovim u te manje izvesne u jeku energetske krize. Imala sam privilegiju da radim u najkompleksnijem delu EIB-a, gde radi samo 10 ljudi. EIB mi je ponudila posao nakon tri meseca moje edukacije iako nisam bila iz zemlje EU, što je preduslov. Ponosna sam na projekte koje sam radila tamo, uključujući i projekte u Srbiji, i za koje sam dobijala i nagrade".

Kidnapovali je Albanci 2002.

Ministarka i otkriva da je kao novinar bila u Avganistanu i to sa ekipom CNN-a ali i da je najdramatičnije iskustvo doživela ipak u svojoj zemlji i da je umalo život izgubila u Velikom Trnovcu.

"Da, tamo su me 2002. godine kidnapovali Albanci zajedno sa ekipom CNN. Mi smo uprkos upozorenju da ne idemo tim putem krenuli. U to vreme srpska policija je nekog njihovog komandanta uhapsila ili povredila i oni kao odmazdu našu i ekipu Studija B presretnu na putu i krenu na nas. Mislila sam da je gotovo, ali posle četiri sata su nas pustili jer putem satelitskog telefona, koji nisu videli, smo obavestili našu centralu. Nakon oslobađanja samo sam tražila čašu vina da bih se opustila", priča ministarka.

Đedović se dotakla i porodice.

"Imam sina i ćerku i 2 devojčice od bivšeg supruga koje smo zajedno odgajali. Mislim da sam bila dobar režiser, ali sigurno ima nekih momenata koji ne mogu da se nadoknade u njihovim životima. U široj slici mislim da sam bila dobar porodični režiser jer dve starije devojčice, koje sada imaju 23 i 20 godina, mi kažu da sam ja njima najveći uzor. Od toga nema ništa lepše", kaže minstarka koja je sada pojasnila i kako je "nestalo" prezime Negre iz njenog imena.

"Bili smo 15 godina u braku i pre dve i po godine smo se razveli. Razvod sam teško podnela, ali mislim da je odluka bila prava jer se ljubav izgubila", zaključila je ministarka Đedović.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()