Monstruozne pretnje smrću novinarima: Stižu osude posle strahotnog mejla upućenog Tanjugu

Iz Albanije zaprećeno da će svaki novinar agencije "dobiti metak u potiljak" kada kroči na tlo Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija

01.10.2024. 16:54
  • Podeli:
mejl, mejlovi, elektronska pošta, imejl, imejlovi, lap top, poruke - profimedia-6663110dc3f4d.webp Foto: Profimedia

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da najoštrije osuđuje pretnje upućene novinarima i novinarkama Tanjuga koje su stigle na redakcijski mejl i pozdravilo brzu reakciju Ministarstva informisanja i Odeljenja za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

"Smatramo da nijednom novinaru ne sme biti ugrožena bezbednost zbog obavljanja novinarskog posla", navodi se u saopštenju NUNS-a.

NUNS  je pozdravio brzu reakciju Ministarstva informisanja i Odeljenja za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

"Na ovom primeru pokazali su da u najkraćem roku i te kako mogu otkriti lokaciju odakle pretnje dolaze. Zato očekujemo da ubuduće isto postupaju u sličnim slučajevima, naročito kada pretnje dolaze sa teritorije na kojoj imaju ingerencije", dodaje se u saopštenju. 

Oglasili se iz PROUNS-a

I Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) najoštrije je osudilo pretnje upućene novinarima Tanjuga i naglasilo da je to najozbiljnija pretnja koju je jedan srpski medij dobio u poslednjih nekoliko godina. 

"Istovremeno, kao medijski radnici želimo da pružimo podršku državi Srbiji i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, ali i svim učesnicima u procesu informisanja građana Srbije, u naporima da se iskoreni narativ nasilne komunikacije i da se uspostavi kultura dijaloga, u kojoj ćemo se svi osećati bezbedno i gde niko neće pretiti metkom u potiljak novinarima ili bio kom građaninu Srbije", navodi se u saopštenju PROUNS-a.

PROUNS je pozvao državne organe da preduzmu sve korake u utvrđivanju identiteta osobe koja je pretila agenciji Tanjug, kao i da sankcionišu te osobe i da u što kraćem roku procesuiraju počinioce ovog nedela. 

"Imajući u vidu ozbiljnost pretnje, pozivamo i Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, kao i sva novinarska udruženja da na ovom primeru pokažu svoju nepristrasnost, da se ujedinimo i svi zajedno osudimo napade na bilo kog novinara", dodaje se u saopštenju. 

Iz PROUNS-a dodaju da je ovo momenat kada svi treba da budu ujedinjeni u solidarnosti.

"Kada svi treba da preduzmemo one korake koje nam stoje na raspolaganju, kako bismo pre svega zaštitili živote i ličnu i fizičku bezbednost svih naših građana na teritoriju pokrajine KiM, a sa druge strane svih novinara, srpskih novinara koji su na teritoriji Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, da pokažemo da prosto ovakve pretnje nailaze na odlučnu, brzu i efikasnu reakciju države", navodi se u saopštenju.

Da podsetimo, novinska agencija Tanjug dobila je juče na redakcijski mejl preteće pismo, koje je poslala osoba potpisana kao "Trim Bardhi" i u kojem se navodi da će svaki novinar agencije "dobiti metak u potiljak" kada kroči na tlo Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić rekao je danas da su pretnje upućene novinarima Tanjuga stigle sa teritorije Albanije, kao i da je to najozbiljnija pretnja koju je jedan srpski medij dobio u poslednjih nekoliko godina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()