Na BU upisano 19.272 novih studenata: Za koje fakultete vlada najveće interesovanje

Ove školske godine na Univerzitet u Beogradu upisan je najveći broj studenata na doktorske akademske studije u odnosu na poslednjih 10 godina

04.01.2024. 11:10
  • Podeli:
studenti_predavanje_Pixabay-1664445070369.webp Foto: Pixabay

Prema izveštaju prorektora za nastavu Univerziteta u Beogradu Dejana Filipovića, na Univerzitetu u Beogradu (UB) u školskoj 2023/24.godini upisano je 19.272 studenta na svim nivoima studija, na doktorskim studijama je upisan najveći broj studenata u poslednjih 10 godina, a najveće interesovanje bilo je za studije psihologije, stomatologije i logopedije. 

Najveći broj upisanih na doktorske studije u poslednjih 10 godina

Konkurs na osnovnim i integrisanim akademskim studijama raspisan je na 105 studijskih programa za 15.233 mesta, a upisano je 12.358 studenata, od čega 8.369 na teret budžeta i 3.984 samofinansirajućih. 

Kada je reč o master akademskim studijama, na raspisan konkurs za 166 studijskih programa upisano je 5.774 studenata, od čega 3.411 na teret budžeta i 2.363 samofinansirajućih. 

Ovo je veći broj u odnosu na prošlu godinu, dok je jedino na Elektrotehničkom fakultetu broj prijavljenih bio veći od broja planiranih za upis. 

Ove školske godine na Univerzitet u Beogradu upisan je najveći broj studenata na doktorske akademske studije u odnosu na poslednjih 10 godina, čak 10 odsto više upisanih nego prošle godine, a najveće interesovanje u odnosu na broj planiranih mesta bio je na medicinskoj grupaciji.  

Konkurs je raspisan za 87 studijskih programa na koje je konkurisalo 1.341 kandidat, a upisano je 1.140 studenata, od čega 570 studenata na teret budžeta i isto toliko samofinansirajućih. 

Upis na Psihologiju uvek u vrhu interesovanja

Što se tiče polne strukture, od ukupnog broja upisanih na prvu godinu osnovnih i integrisanih akademskih studija, 61 odsto su devojke, a 39 odsto su mladići, na masteru je situacija slična 62 odsto ženskog i 38 odsto studenata muškog pola, dok je na doktorskim od ukupnog broja upisanih, 55 odsto devojaka i 45 odsto mladića. 

Kako se navodi u izveštaju objavljenom na sajtu UB, nakon prvog upisnog roka sva mesta su bila popunjena na Fakultetu organizacionih nauka (FON), Elektrotehničkom (ETF), Arhitektonskom i Fakultetu bezbednosti. 

Sva budžetska mesta nakon prvog upisnog roka, bila su popunjena na sedam fakulteta i to na Fakultetu političkih nauka, Pravnom, Ekonomskom, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, kao i Farmaceutskom, Stomatološkom i Veterinarskom. 

Najveće interesovanje, kao i prethodnih godina, vladalo je za upis na studijski program Psihologija na Filozofskom fakultetu, gde je konkurisalo 4,72 kandidata za jedno mesto, a slede Integrisane studije stomatologije 3,25 na jedno mesto i Logopedija na FASPER-u 3,12 na jedno mesto. 

Studijski programi koji školuju stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija - na FON-u, ETF-u, Matematičkom i Mašinskom fakultetu, su najtraženiji i popunjeni u prvom upisnom roku, a veliki broj kandidata je ostao bez indeksa. 

Po grupacijama, najveći pad je zabeležen na društveno-humanističkim naukama, a zatim na tehničko-tehnološkim dok prirodno matematička grupacija beleži neznatan pad interesovanja, a na medicinskim naukama broj upisanih ostao isti kao prethodne godine. 

Na Univerzitet se upisuju i studenti po programu afirmativnih mera, pa je tako na osnovne studije upisano 28 studenata romske nacionalnosti (jedan na master studije) i 47 studenata sa posebnim potrebama (šest na master studije). 

Na osnovne studije upisano je i 43 studenta koji su srednju školu završili u inostranstvu. 

Na osnovu državnog projekta ”Svet u Srbiji” na Univerzitet u Beogradu upisano je ukupno 169 studenata, i to 136 na osnovne studije, 22 na master studije i 11 studenata na doktorske studije. 

Po projektu ”Srbija za Srbe iz regiona” upisano je 8 studenata na osnovne studije, navodi se u izveštaju. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()