Nadbiskup beogradski Ladislav Nemet prvi kardinal u istoriji Katoličke crkve u Srbiji

Ceremonija novih imenovanja, poznata kao konzistorijum, biće održana 8. decembra.

06.10.2024. 18:29
  • Podeli:
ladislav nemet-6702ba23296ec.webp Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Nadbiskup beogradski Ladislav Nemet biće imenovan za prvog kardinala u istoriji Katoličke crkve u Srbiji, saopštila je danas Beogradska nadbiskupija nakon što je papa Franja najavio da će imenovati 21 novog kardinala.    

Ceremonija novih imenovanja, poznata kao konzistorijum, biće održana 8. decembra, rekao je papa (87) tokom redovne podnevne molitve pred hodočasnicima i turistima na Trgu Svetog Petra u Rimu.

To će biti 10. konzistorijum koji je sazvao Franja od kada je izabran za prvog papu iz Latinske Amerike pre 11 godina. Papa je danas na internet stranici Vatikana objavio listu budućih kardinala, a Nemet je osmi na listi.

Na objavljenoj listi su budući kardinali iz Perua, Argentine, Ekvadora, Čilea, Japana, Filipina, Brazila, Obale Slonovače, Alžira, Indonezije, Irana, Italije, Kanade i Srbije. 

Beogradska nadbiskupija objavila je na svojoj interent stranici da će Nemet "biti prvi kardinal u istoriji Katoličke crkve u Srbiji".

Nemet je rođen 1956. u Odžacima u Srbiji. Visokoškolsko obrazovanje stekao je u Poljskoj gde je 1982. godine položio doživotne redovničke zavete. Magistrirao je na Lublinskom katoličkom univerzitetu 1983, a za sveštenika je zaređen u Odžacima 1983. godine.

Između 1985. i 1987. godine nastavio je školovanje u Rimu, a između 1987. i 1990. godine bio je univezitetski duhovnik na Filipinima.

Nakon toga predavao je dogmatiku u Austriji na Filozofsko-teološkoj višoj školi Verbita, a između 2000. i 2004. godine je službovao u stalnom međunarodnom predstavništvu Svete Stolice u Beču. Od 2004. bio je u Mađarskoj gde je proglašen generalnim sekretarom Mađarske katoličke biskupske konferencije 2006. godine i tu službu je obavljao sve do 2008. godine.

Papa Benedikt XVI imenovao ga je 2008. biskupom Zrenjaninske biskupije, a za beogradskog nadbiskupa imenovao ga je papa Franja 2022. godine. 

Nemet govori srpski, mađarski, engleski, nemački, poljski i italijanski.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()