Nakon pretrpljenog nasilja ipak ima mesta za dobre vesti: Nastavnica iz Trstenika ostvariće punu normu

Učenici su nastavnici u novembru prošle godine izmakli stolicu u srednjoj školi u Trsteniku

06.09.2023. 13:53
  • Podeli:
Trstenik_skola_zlostavljanje_foto_Twitter-1668672073696.webp Foto: Twitter

Marija Stevanović, nastavnica iz Trstenika, koja je doživela nasilje u školi i čiji je slučaj mesecima zaokupljivao javnost u Srbiji, našla se doskora u teškoj situaciji u kojoj je imala samo trećinu norme te bi joj plata, na ovaj način, bila znatno umanjena.

Bila joj smanjena norma

Sada je ministarstvo prosvete i Školska uprava u Kruševcu posebnim dekretom odobrilo još nedostajućih oko 30 odsto fonda u biblioteci u Tehničkoj školi u Trsteniku, saznaje Blic. Tako ću sada sa fondom u ostale dve škole, ostvariti pun iznos plate.

"Iako to nije za stalno, već samo za ovu godinu, smatram da jeste mala pobeda" kaže Marija Stevanović, nastavnica engleskog jezika iz Trstenika, prenosi Blic.

Sa fondom u još dve osnovne škole, Stevanović će sada primati 100 odsto, a to znači da će primati punu platu od oko 85.000 dinara.

Marija je majka dvoje srednjoškolaca. Još uvek je na terapiji i mesecima nakon pretprljenog nasilja, morala je da se bori da nekako ostane u svojoj školi ili bar u Trsteniku kako ne bi putovala na nastavu. Do samo pre nekoliko dana, pre nego što smo javnost upoznali sa problemom u kojem se našla, nastavnici je plata trebala da bude manja za 30.000 dinara.

"To je za mene bio veliki šok. Da sam sama, da nemam dvoje dece, da nemam kredit, ja bih to podnela kao i svaki običan građanin koji živi na minimalcu. Međutim, ja imam dva srednjoškolca i kredit koji moram da otplatim. Imam još devet godina da ga otplaćujem. Zbog toga moram da se borim, da bih sačuvala krov nad glavom",  kazala je ona.

Učenik joj izmakao stolicu

Marija Stevanović je u Tehničkoj školi u Trsteniku u novembru prošle godine na svom času doživela fizičko, psihičko i digitalno nasilje od strane trojice učenika koji su joj izmakli stolicu. Nakon povratka sa bolovanja na kojem je provela tri meseca, obaveštena je da za nju neće biti časova u Tehničkoj školi, jer od 1. septembra neće biti dovoljno učenika.

Trojica učenika su redovno završila školovanje nakon ovog incidenta, a u međuvremenu j, policija je pronašla i privela učenika N. Ž. (17), koji je nastavnici engleskog izmakao stolicu i njemu je pred Višim sudom u Kruševcu prvostepeno izrečena mera pojačanog nadzora organa starateljstva.

Ranije je u junu pred istim sudom izrečena ista mera učeniku I. K. (16), takođe učesniku incidenta. Najstariji M. M. (18), u maju je potpisao Sporazum o priznanju krivice sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Trsteniku i njemu je izrečena vaspitna mera.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()