"Ne učimo za ocene, već za život": UNA je proverila zašto đaci obožavaju učitelja Borka Ivkovića

U njegovoj porodici on je četvrta generacija prosvetnih radnika i vrlo dobro zna šta znači taj poziv

Autor: Lena Sladojević
07.07.2024. 22:00
  • Podeli:

Đaci uglavnom ne vole domaće zadatke ni tokom školske godine, a kamoli tokom raspusta. Ali, učitelj Borko Ivković je svoje učenike obradovao kreativnim domaćim zadatkom za vreme letnjeg raspusta, i između ostalog, motivisao ih da vide jedan zalazak sunca, da hodaju bosi po travi, ili da napišu jednu priču. I ne samo to, on decenijama đake vodi na planinu, pa zahvaljujući njemu ceo razred nauči da skija.

Gledaj oblake, nauči da spremaš jedno jelo sa odraslima, reci nekome da ga voliš... samo su neki od zahteva koje su učenici osmoletke "Siniša Nikolajević" dobili ovog letnjeg raspusta od učitelja Borka Ivkovića.

"Obično kažu učitelji: 'pa treba da se pročitaju tri knjige, treba da radite matematiku i tu se staje'. Ovde je nešto širi zadatak i mislim da je lakši i lepši. Ipak bih istakao dve stvari tu - nađi jednog novog prijatelja i smej se dok ti se obrazi i usne ne ukoče od smeha", kaže Ivković.

Foto: Privatna arhiva

Osim drugačijih zahteva za letnji raspust, učitelj i inače ima nekonvencionalan pristup nastavi. Zahvaljujući tome što je instruktor skijanja, doslovno ceo razred nauči da skija tokom zimskog raspusta. I to nije sve, on je i član ansambla "Triola", pa učenici često, i zapevaju, i zaigraju.

Foto: Privatna arhiva

"Sve moje generacije vodim na skijanje i sve moje generacije ja učim da skijaju. Skijaju zato što ja volim da skijam i skijao sam u tim njihovim godinama i znam koliko je meni to značilo i koliko mi je bilo lepo. Ono što je meni bilo lepo ja pokušavam da prenesem na njih. Imam veliku podršku Skijališta Srbije i hvala im puno na tome, veliku podršku od mojih kolega i od mojih prijatelja koji mi dolaze da pomažu i prosto napravimo takvu priču da ko je skijao, ko nije - sa njim se provede određeno vreme, ali svi proskijaju za tri dana".

Foto: Privatna arhiva

I dok prosveta trpi značajne promene kada je u pitanju vršnjačko nasilje, ali i nedostatak kadra, učitelj Borko ne očajava. U njegovoj porodici on je četvrta generacija prosvetnih radnika i vrlo dobro zna šta znači taj poziv.

Foto: Privatna arhiva

"Mene često roditelji pitaju: 'kako je tebi sa decom, pošto živimo u 21. veku, 2024. godina je i sve', a ja sam počeo u prošlom veku da radim. Potpuno je isto sve, pristup deci je bio potpuno isti kao kada sam počeo da radim i njihova interesovanja su ista".

Foto: Privatna arhiva

Učitelj ostavlja lični pečat na decu koji umnogome utiče na njihov razvoj i dalji tok školovanja. No, kako je napisano na domaćem zadatku za leto - "Ne učimo za ocene, već za život". I mnogo toga će učenici iz gradiva zaboraviti, ali neće učitelja Borka Ivkovića.

Foto: Privatna arhiva
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()