Ni u prodavnicu bez lične karte: Koliku kaznu ćete platiti ako vas policajac zatekne bez dokumenata?

U slučaju da ste samo skoknuli do prodavnice, da preparkirate auto ili bacite đubre, morali biste da imate i tada ličnu kartu sa sobom

Autor: Zvonko Ninkov
21.02.2024. 22:00
  • Podeli:

Skoro 10 građana svakoga dana u Beogradu načini jedan od najčešćih prekršaja - ne nose ličnu kartu sa sobom. Iako je zakon jasan - da je svaki državljanin stariji od 16 godina, koji ima prebivalište na teritoriji Srbije, dužan da ima taj dokument - izgleda da ne shvataju svi to ozbiljno.

Krenuli na posao - lična karta je tu. Vraćate se sa pijace - ona je u novčaniku. Noćni izlazak - mora da je uz vas. Barem bi tako trebalo.

Zapravo, čim ste se našli u javnom prostoru morate da imate osnovni dokument uz sebe. Međutim, samo prošle godine u Beogradu bilo je čak 3.349 slučajeva da građani nisu imali ličnu kartu prilikom kontrole. Što je, ipak, bolje od 2022. kada je bilo blizu od 4.150 zatečenih bez tog dokumenta.

U slučaju da ste samo skoknuli do prodavnice, da preparkirate auto ili bacite đubre, morali biste da imate i tada ličnu kartu sa sobom. U suprotnom, ako na vas naleti patrola policije, rizikujete da platite kaznu od 5.000 dinara.

Bilo da ste svesno odlučili da je ne ponesete ili ste je slučajno zaboravili, zakon to jednako tretira, objašnjava sudija Prekršajnog suda Đuro Pavlica. Zbog toga je i kazna, najčešće, ista.

"Prekršaj je u svakom slučaju napravljen. Te sve okolnosti, kad da neko izađe da baci đubre, da isprati gosta, ode do prodavnice, to može biti samo olakšavajuća okolnost i eventualno da se ceni u prekršajnom postupku. Ali, u svakom slučaju, to ne oslobađa od prekršajne odgovornosti i prekršaj u svakom slučaju stoji i u tim situacijama", izričit je Đuro Pavlica, sudija Prekršajnog suda u Beogradu.

Mnogo teži prekršaji su kada građanin uopšte ne poseduje ličnu kartu ili odbije da je pokaže ovlašćenom službenom licu. U tim slučajevima kazne idu i do 50.000 dinara ili 30 dana zatvora.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()