"Nismo ni blizu": Prajd šetnja prošla Beogradom uz jaku pratnju policije

Počinje okupljanje za Prajd u parku Manjež, šetnja od 17 sati

09.09.2023. 16:17
  • Podeli:

Okupljanjem u parku Manjež u centru Beograda danas u 16.00 časova počeo je ovogodišnji beogradski Prajd pod sloganom "Nismo ni blizu" i sa porukom da se LGBTI+ zajednica u Srbiji suočava sa povećanim nasiljem i diskriminacijom. 

Okupljanje kod Manježa 

Šetnja je krenula u 17.00 časova, a nakon njenog završetka u 19 časova je počeo i muzički program.

Prajd šetnja kretala se rutom Nemanjina (ulaz u Park Manjež kod raskrsnice Nemanjine i Resavske) - Kneza Miloša - Kralja Milana - Trg Nikole Pašića - Narodna skupština - Kneza Miloša - Nemanjina - Park Manjež.

Direktor Beograd Prajda Goran Miletić izjavio je danas da je ovogodišnji Prajd najavljen još prošle godine i da je bilo dovoljno vremena da se sve pripremi , zbog čega očekuje da će sve biti u redu.

"Očekujem da danas bude sve u redu, policija sve prati. Ona ima kapacitete i znanja i saradnja sa policijom je dobra. Mi nikada nismo suštinski imali problem. Mnogo ranije smo krenuli pripreme, to ćemo uraditi i za 2024. godinu", rekao je on za Tanjug.

Beograd Prajd šetnja krenula je nešto posle 17 sati, a među učesnicima su i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, kao i ovogodišnja kuma Prajda Ida Prester.

Šetnja uz jaku pratnju policije

Pre početka šetnje okupljenim učesnicima obratili su se predstavnici delegacije Solunskog Prajda i kuma Prajda Ida Prester.

Učesnike šetnje duž najavljene trase obezbeđuje veliki broj pripadnika policije, a kordoni su i dalje postavljeni na ulaznim punktovima šetnje, a kako je rekao direktor Beograd Prajda Goran Miletić od policije ima informacije da incidenata nije bilo i šetnja protiče u miru.  

Govoreći o situaciji u kojoj se nalazi LGBT+ zajednica i ostvarenju njenih zahteva, Miletić je rekao da "nismo ni blizu", što je ovogodišnji slogan Prajda, ali je dodao da se stvari popravljaju i ukazao je da se svake godine smanjuje broj policajaca koji obezbeđuje šetnju.

On je dodao da je potreban Zakon o istopolnim zajednicama kako bi pripadnici ove populacije mogli da ispune određena prava. 

Podsetio je da se Prajd u svetu organizuje još od šezdesetih godina prošlog veka.

"Parada ponosa je sloboda okupljanja", istakao je Miletić.

On je napomenuo da je 2009. godine donet Zakon o zabrani diskriminacije i da je tada prvi put urađeno nešto pozitivno. 

Ministarka Miščević je pre početka šetnje rekla da je zaštita ljudskih prava manjina kao što je pravo na život, koje je potpuno jednako sa pravima svih građana, osnovna poruka koju donosi.

"Radimo na svim stvarima koje su važne za prava ove zajednice, a koje se pre svega odnose na bolje razumevanje i zaštitu. Svi smo tome jako posvećeni, sva ministarstva u Srbiji, ima još puno posla pred nama, ali organizovanje i održavanje šetnje u miru po ovom lepom danu je već jako lep znak", rekla je Miščevićeva.

Miletić je rekao da za sada sve protiče u najboljem redu i da od policije ima informacije da do sada nije bilo incidenata, te da je uveren da će sve proći dobro.

"Što se tiče policije i saradnje, sve je do sada teklo kako treba. Procenu koliko policajaca je potrebno da bude na ulici donose isključivo oni, zavisno od njihove bezbednosne procene. Do ovog trenutka nije bilo incidenata, to obaveštenje imamo. Na kraju šetnje ću vam reći kako sam zadovoljan", rekao je Miletić.

Ambasador Hil je rekao da, bez obzira na sve probleme kojih je bilo ranijih godina u vezi sa Prajdom, sada vidi napredak.

"Možda će neko reći da je pred Srbijom dug put, ali to važi i za neke druge zemlje, uključujući i moju. Važno je da svi razumemo da su ljudi samo ljudi, i da je ljubav jednostavno ljubav. Ističem da je jako dobro što danas vidim da imamo odgovarajuću zaštitu koja će omogućiti da sve ovo prođe bez problema", rekao je Hil.

Tokom ove "Nedelje ponosa", koja se sutra završava, organizovani su pozorišni festival, izložbe, panel diskusije, debate, žurke.

Zbog Prajda, ali i drugih manifestacija u gradu, brojne su izmene u trasama gradskih saobraćajnih linija.

Učesnici Beograd Prajda završili su večeras šetnju povratkom u park Manjež, a parada koju je obezbeđivala policija, protekla je mirno i bez incidenata. 

U parku Manjež je oko 19 sati počeo muzički program. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()