Niste sami: Telefonske linije za prevenciju samoubistva i pomoć žrtvama nasilja rade 24 sata

Nacionalne linije rade 24 sata dok SOS nešto kraće. Ipak, pružaju sve što je žrtvi potrebno.

Autor: Tijana Škodrić
02.11.2022. 19:19
  • Podeli:

Od početka godine ubijene su 23 žene u porodičnom ili partnerskom nasilju, a broj žrtava se gotovo ne menja iz godine u godinu. Skoro 900 osoba počinilo je samoubistvo 2021. 

Svima koji se nalaze u sličnoj situaciji ima ko da pomogne - tu su kol centri za pomoć. Potrebno je samo da ih pozovete. 

Prvi korak, onaj najbitniji je načinjen, i od tog momenta samo može biti bolje.

"Te priče koje čujemo su zaista teške i nekad je teško boriti se sa njima ali za nas je najveća satisfakcija kada dobijemo povratnu informaciju da smo nekome pomogli", kaže Jasmina Nikolić, Viktimološko društvo Srbije.

To je cilj 24 broja u 18 gradova Srbije koji pružaju pomoć ženama žrtvama. Tu je i nacionalna linija za zaštitu mentalnog zdravlja, a osobama koje razmišljaju o suicidu dostupan je i Centar Srce.

"Uvek imam jedan primer devojčice koja je najpre počela da se zatvara da izbegava odlazak u školu jer nije mogla da se suoči sa obavezama u svojoj škol. Prestala je da komunicira sa svojim vršnjacima, plakala često, onda se odvažila i pozvala našu liniju i tu je uspostavila vrlo lepu komuniakciju sa jednim od naših zaposlenih na toj liniji",  kaže dr Goran Đinđić, psihijatar pomoćnik direktora za medicinske poslove.

Nacionalne linije rade 24 sata dok SOS nešto kraće. Ipak, pružaju sve što je žrtvi potrebno.

"Daje upute kako najbolje da prođe kroz institucije sistema ali da je osnaže i da joj posvete vremena koliko joj je potrebno, i to razlikuje SOS liniju od nacionalnog sos telefona koji daje prve informacije i usmerava na druge organizacije", kaže Nikolićeva.

Oni koji pozovu, ostaju anonimni. A jedan razgovor može da bude spas.

"Najpre prihvatanje a onda i razgovor sa stručnjakom i onda, ako je to potrebno, više razgovora. Kontinuirana podrška u svakom slučaju može da pomogne. Najpre prihvatanje da su problemi rešivi", pojašnjava dr Đinđić.

Bez uputa i zdravstvene knjižice možete pokucati i na adresu Terazije 3 u Beogradu, gde se nalazi Centar za mentalno zdravlje i besplatno potražiti savet i podršku. Broj preminulih žrtvi može biti manji - ukoliko sarađuju svi oni kojima se žrtva prvo obrati ali i porodice, prijatelji i komšije koji ne treba da zatvaraju oči nad situacijama nasilja ako nešto uoče.

Odgovornost je na svima, slažu se sagovornici. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()