Novi incidenti na beogradskim ulicama: Tužilaštvo naložilo zadržavanje do 48 sati zbog napada na novinare

Grupa od 30-ak građana, među kojima je i raščinjeni monah Antonije, uzvikuju "NATO! Sekte! Mr'š iz Srbije!"

17.09.2022. 12:35
  • Podeli:
protivnici prajda_policija_una.jpg Foto: Una

Nekoliko grupa protivnika održavanja Evroprajda u Beogradu okupile su se na raskrsnici Bulevara Kralja Aleksandra i Beogradske ulice, kod Pravnog fakulteta, kao i kod Takovske ulice.

Desetak njih u blizini Crkve Svetog Marka imali su okršaj sa novinarima i policijskim službenicima, gađali su automobile i novinarske ekipe. Dvojica učesnika skupa protiv manifestacije "Evroprajd 2022" privedena su u blizini Crkve Svetog Marka.

Grupa od 30-ak građana, među kojima je i raščinjeni monah Antonije, uzvikuju "NATO! Sekte! Mr'š iz Srbije!". Jake policijske snage uspele su da ih blokiraju kod Glavne pošte u Takovskoj ulici. 

Okupljeni nose ikone i krstove, traže od pripadnika policije da se sklone ili da „uhapse sodomiste“.

Nešto kasnije, do sukoba protivnika Prajda i policajaca došlo je i u blizini Skupštine Srbije, gde je policija iz mase izdvojila raščinjenog monaha Antonija i uvela ga u policijsku maricu.

Policija potiskuje demonstrante niže ka Skupštini. Jedan je uspeo da se probije i dve devojke udario je u glavu kada su devojke prišle demonstrantima kako bi ih fotografisale. U tom trentuku, taj deo nije bio obezbeđen policijom.

One su uspele da dođu do policijske patrole i daju izjavu, pa su napustile mesto incidenta.

Policijske snage sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređeni su oko Tašmajdanskog parka i ispred Crkve svetog Marka, kao i iza Glavne pošte.

Protestna šetnja biće od 17.30 sati organizovana na trasi od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan, gde će kasnije tokom večeri biti održan koncert, najavili su iz organizacije Evroprajda. 

MUP je, inače, pre nekoliko dana iz bezbednosnih razloga zabranio obe šetnje – i onu za Prajd, kao i šetnju koja je trebalo da bude svojevrsni „kontraprajd“ – porodična šetnja u organizaciji „antiglobalista“. 

Tužilaštvo: Zadržati izgrednike koji napadaju novinare

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu dalo je nalog policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji bi izvršili napad na novinare koji izveštavaju sa manifestacija u Beogradu.

"Nalog za zadržavanje odnosi se i na napade na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su zaduženi za obezbeđivanje reda i mira na manifestacijama“, saopštilo je VJT.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()