Novi Sad obeležava 80 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu

U okviru gradskog groblja u Novom Sadu nalazi se Spomen-groblje boraca NOR-a 1941–1945.

23.10.2024. 12:52
  • Podeli:
80 godina oslobođenja NS KABINET GRADONAČELNIKA NOVOG SADA VLADIMIR ZUBACtanjug-6718d4548ce23.webp Foto: KABINET GRADONAČELNIKA NOVOG SADA VLADIMIR ZUBAC/TANJUG

 Na Spomen-groblju boraca narodno-oslobodilačkog rata 1941-1945. godine u Novom Sadu danas su položeni venci, povodom 80 godina od oslobođenja tog grada u Drugom svetskom ratu 23. oktobra 1944. godine.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je nakon polaganja venaca, da je nasleđe heroja koji su sve žrtvovali za grad izvor snage za sve koji nastoje da izgrade bolji Novi Sad i unaprede kvalitet života svih Novosađana, navodi se u saopštenju Grada Novog Sada. On je dodao da je ovaj dan bio ključan za istoriji Novog Sada.

"Na današnji dan odajemo počast hrabrim dušama, vojnicima koji su se borili protiv okupatora i koji su na kraju dali svoje živote za našu slobodu. Polažući vence na Spomen- groblje, sećamo se više od pet hiljada građana koji su izgubili živote tokom trogodišnje okupacije. Ova žrtva, koja predstavlja skoro svakog dvanaestog stanovnika našeg grada, služi kao podsetnik na visoku cenu koju smo platili za našu slobodu", rekao je Đurić. 

On je istakao da dok se razmišlja o ovom značajnom datumu, da je važno i da se ukaže na sprečavanje širenja ideologija koje prete čovečanstvu.

"Naša je odgovornost da prenesemo lekcije naše bliske istorije budućim generacijama, kako se užasi prošlosti nikada ne bi ponovili. Nasleđe heroja, znanih i neznanih, koji su žrtvovali sve za našu slobodu, jeste izvor snage za sve nas, dok nastojimo da izgradimo još bolji Novi Sad i unapredimo kvalitet života svih njegovih građana. Nastavljamo da razvijamo naš grad, vođeni duhom slobode! Večna slava svima koji su se za nju borili", naglasio je gradonačelnik.

 Povodom 23. oktobra 1944. godine, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu pored gradonačelnika vence je položila na Spomen-groblju boraca narodno-oslobodilačkog rata 1941-1945. godine i predsednica Pokrajinske Vlade Maja Gojković.

Vence su položili i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Dina Vučinić, načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR- a, Vojske Srbije i Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada.

U organizaciji Grada Novog Sada, povodom Dana oslobođenja, biće upriličen vatromet sa mosta "Duga" u 19.30 časova čime će biti uveličana proslava jednog od najznačajnijih datuma u istoriji ovog grada. Takođe, povodom obeležavanja oslobođenja, u 12 sati će na svečanosti u Gradskoj kući biti uručena najviša gradska priznanja Oktobarska nagrada i Novembarska povelja ovogodišnjim laureatima. 

U okviru gradskog groblja u Novom Sadu nalazi se Spomen-groblje boraca NOR-a 1941–1945. 

Završeno je i otvoreno za javnost 21. oktobra 1984. godine, a povodom četrdesete godišnjice oslobođenja Novog Sada, na groblju je sahranjeno 286 poginulih boraca, a uklesana su i imena 538 poginulih, koji su sahranjeni na drugim mestima. 

Spomen-groblje je podignuto po idejnim rešenjima arhitekte Čedomira Radovića, koji je sa Vojinom Dedejevićem, vajarem, i grupom saradnika, 1977. godine osvojio drugu ravnopravnu nagradu na opštem Jugoslovenskom konkursu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()