Novogodišnje odbrojavanje i minus u novčaniku: I za prazničnu trpezu trošak nikad veći

Mnogi će više puta pre najluđe noći uzeti digitron u ruke

29.12.2022. 12:40
  • Podeli:
nova godina vatromet Pixabay-63ad78f14c2b9.webp Foto: Pixabay

Za novogodišnja putovanja pravila ostaju ista, doduše uz znatno veće cene nego prošlog decembra. I za doček Nove godine u gradovima u Srbiji treba više novca - i do 60 odsto. 

Poskupeo je smeštaj, a i slavlje u restoranu. A i za prazničnu trpezu kod kuće moraće da se izdvoji više novca.

Mnogi će više puta pre najluđe noći uzeti digitron u ruke, ne bi li sabrali koliko će ih koštati odbrojavanje u ponoć.

Najmanje vam treba za kafić. U novosadskim je ulaz od 10 do 20 evra, bez pića. Sa pićem - skuplji su do 50 odsto u odnosu  na prošlu godinu.

"Iz prostog razloga što su troškovi same organizacije poskupeli. Od cena bendova, cena radnog sata. Fiskalna politika države je mnogo ozbiljnija što se tiče plaćanja izvođača. Cene nabavnih artikala takođe. Lokali koji organizuju sa večerom, cena hrane je takođe poskupela", kaže Aleksandar Šujica iz novosadskog "Kafe korto".

Sledeći nivo - doček u restoranu uz večeru - košta od 60 do 100 evra. Kažu poskupelo je meso a i druge namirnice.

"Što se tiče zainteresovanosti, jeste manja u odnosu na prošlu godinu. Ima rezervacija, ali dosta manje nego prošle godine. Pretpostavljam zbog cene", rekla je Milica Milovanović iz  restorana "Amerikanac" u Nišu.

A ko bi da doček spoji sa nekoliko dana odmora u hotelu sam doček 2023. će platiti 200 do 300 evra. Aranžmani u beogradskim hotelima su najskuplji - i svi rasprodati.

Aleksandar Vasiljević, direktor Hilton hotela, kaže da je manjak radnika.

"Pokušavamo da zadržimo radnike da ne odu na sezonu. Ono što je dodatno - žetoka pića u proseku su za godinu dana poskupela za 100 posto", kaže Vasiljević.

A kada šampanjac ispari, svima će ponovo trebati digitron, jer uz inflaciju, prvog januara će vas već putarina na povratku kući koštati devet posto više, biće skuplji i struja, i gas, pa i cigarete.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()