Objavljeni rezultati Srbije sa najnovijeg PISA testiranja đaka

Srbija se i dalje nalazi ispod proseka zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)

05.12.2023. 12:58
  • Podeli:
učenici škola matura ispit profimedia-648abbd345279.webp Foto: Profimedia

Rezultati najnovijeg PISA testiranja koje proverava matematičku, čitalačku i naučnu pismenost đaka, objavljeni su, a Srbija se i dalje nalazi ispod proseka zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja ga i sprovodi.

Prema rezultatima koje je OECD objavio, učenici u Srbiji ostvarili su 440 poena u čitalačkoj pismenosti, 440 u matematičkoj i 447 u naučnoj.

Prosek zemalja OECD je 472.

Australija, Japan, Koreja, Singapur i Švajcarska su zadržali ili dodatno podigli već visok nivo učenika sa ocenama u rasponu od 487 do 575 poena (prosek OECD-a 472). Ovi sistemi su pokazali zajednički karakteristike koje uključuju kraće zatvaranje škola ( na kraće vremenske periode se zatvaraju), manje prepreka za učenje na daljinu i kontinuirani rad nastavnika i roditelja i njihovu podršku, koja može dodatno ponuditi uvid u rešavanje budućih kriza, navodi se na sajtu www.oecd-ilibrary.org.

U odnosu na region, ispred nas po rezultatima je Hrvatska, dok su iza Bugarska, Crna Gora, Rumunija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()