Obuka za prosvetare - da se smanji nasilje u školama: Novi projekat za pomoć deci tokom školskih dana

Oko 2.600 pedagoga i psihologa radi u školama u Srbiji, a ovaj vid edukacija im pomaže da uoče sve promene kod dece

02.02.2024. 15:03
  • Podeli:

Počela je šestodnevna obuka za prosvetne savetnike koju će sprovesti stručnjaci sa Instituta za mentalno zdravlje. Četrdeset i šest prosvetnih savetnika, svih školskih uprava, proći će ovu obuku da bi osnažili kompetencije i znanje o mentalnom zdravlju dece i mladih. 

Da li je ovakav vid edukacije način da se prevenira i smanji nasilje u školama, pitali smo u okviru emisije "Popodne" šeficu odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju u Ministarstvu prosvete Snežanu Vuković.

"Obuka je počela počekom januara, ali je bila onlajn. Obuka je postavljena na moodle platformi nacionalnog portala Zavoda za unapređivanje obrazovanja. Nastala je u saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje, Zavoda i Ministarstva prosvete koje je i iniciralo ovaj projekat. Važno je napomenuti da ta tri dana koja su se desila onlajn su bili veoma važni za nastavak ove obuke koja se sad održava uživo. Vode ih kolege iz školskih uprava, a to su ustvari odeljenja Ministarstva provete, gde rade naše kolege prosvetni savetnici koji rade stručno pedagoški nadzor, podršku, stučno usavršavanje nastavnika u školama i na terenu svoje školske uprave", objašnjava Vuković i dodaje: 

"Oni imaju iskustva u prevenciji i podršci školama, tako da nemamo sumnju da će to biti produktivan rad. Stručni saradnici treba da instruišu nastavnike kako da prepoznaju sve promene u razvoju i mentalne probleme kod deteta. Veliki posao smo započeli što smo pripremili materijale o svemu tome". 

Foto: UNA

Oko 2.600 pedagoga i psihologa radi u školama u Srbiji, a ovaj vid edukacija im pomaže da uoče sve promene kod dece, ali i da se prevenira nasilje o kom se često priča. Psiholozi i pedagozi imaće kontinuirane edukacije, ali će moći i da se obraćaju stručnjacima Instituta za mentalno zdravlje ukoliko imaju bilo kakvu nedoumicu. 

"Kolege iz škola već poznaju svoje savetnike i spoljne saradnike, svi su bliski, prepoznaju se, u tom smislu očekujemo da će sve to biti efikasno, produktivno i bez problema. Ministarstvo je partner sa Institutom za mentalno zdravlje i oni su nam velika podrška, ne samo od 3. maja, nego i pre toga. Institut je postao važna karika, svakodnevno im se obraćamo, sve što ne možemo da rešimo na nivou Ministarstva ili školske uprave, rešavamo sa njima", ističe Vuković. 

Pripremljene su i tri publikacije koje su u štampi i koje će biti namenjene školama, pre svega psiholozima i pedagozima - PP službi, a i drugim ljudima koji rade sa mladima, a tiču se mentalnog zdravlja.

Plan ove edukacije nastao je u okviru Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koju je formirala Vlada Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()