Obustavljen rad u 133 osnovne i 69 srednjih škola: Ministarstvo iznelo detalje štrajka prosvetara

U 97 škola nastavu nije držalo od 30 do 70 odsto nastavnika, a u 444 osnovne škole nastavu je obustavilo više od 70 odsto nastavnika.

16.09.2024. 15:05
  • Podeli:
protest prosvetnih radnika, prosvetara - 16 sept 2024 - R.Z. ATAImages 16, septembar, 2024 (2)-66e8171174f56.webp Foto: R.Z./ATAImages

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je prema podacima dobijenim od svih školskih uprava, od ukupno 1.294 osnovne škole, nastavu obustavilo do 30 odsto nastavnika u 133 škole, dok su časovi skraćeni u 339 osnovnih škola.  

Kako se navodi u saopštenju, u 97 škola nastavu nije držalo od 30 do 70 odsto nastavnika, a u 444 osnovne škole nastavu je obustavilo više od 70 odsto nastavnika.

Od ukupno 478 srednjih škola, u 69 srednjih škola nastavu je obustavilo do 30 odsto nastavnika, u 40 škola nastavu nije držalo od 30 do 70 odsto nastavnika, dok je u 173 srednje škole nastavu obustavilo više od 70 odsto nastavnika. 

Časovi su skraćeni u 125 srednjih škola. 

Premijer Miloš Vučević rekao je ranije da je od jutros potpuna obustava rada u 37 odsto škola, dodajući da je država predložila najveće povećanje u narednoj godini upravo za prosvetu i da ne postoje "skrivene pare" koji bi Vlada zbog štrajka mogla da iskoristi za povećanje plata.

Predstavnici četiri sindikata u prosveti, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Gradskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikata radnika u prosveti Srbije ponovili su danas zahteve da se njihove plate povećaju toliko da dostignu republički prosek, kao i da povećanje plate bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti, za nastavni i nenastavni kadar.


    

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()