Od 16. veka do NATO agresije: UNA je u Vojnom muzeju proverila kako se Srbija branila od neprijatelja

Izložba je otvorena svakog dana od 10 do 17 časova, osim ponedeljkom i ulaz za sve zainteresovane posetioce je besplatan

Autor: Aleksa Vidojević
27.04.2024. 19:30
  • Podeli:

Čuveni top "trešnjevac" koji su koristili Karađorđevi ustanici, dijamantska sablja Milana Obrenovića, kombinovano oružje nož-pištolj i lule i olovke pištolji. Sve su to eksponati koji se mogu videti na novoj izložbi "Retko i improvizovano oružje iz zbirki Vojnog muzeja" koja je otvorena do 23. juna.

Na izložbi je prikazano oružje koje nije bilo u službenom naoružanju naše vojske ili širokoj upotrebi. Predstavljeni su eksponati od 16. veka, preko vremena vožda Karađorđa, knjaza Miloša, Prvog i Drugog svetskog rata do perioda odbrane otadžbine od NATO agresije.

"Ovo je izložba kojom obeležavamo dan vojske Srbije. U suštini Vojni muzej ima zaista jako bogate zbirke i jako bogate depoe. Ovo je upravo jedan od načina da se šira javnost upozna sa svim tim predmetima i naravno pričama koje ih prate. To je upravo da kažemo, jedan od ciljeva ove izložbe", kaže Uroš Milivojević, kustos Vojnog muzeja.

Među eksponatima su neobične i retke konstrukcije i predmeti koji su pripadali značajnim ličnostima iz srpske istorije.

"Imamo dosta retkih predmeta na više različitih načina. Ja ću svakako skrenuti pažnju publici na dijamantsko oružje. Radi se o oružju koje je dobijano kao vrsta nagrade, kao vrsta odlikovanja od ruskog dvora. Mi ovde imamo izložene 2 takve sablje. Jedna je s početka 19. veka. To je zlatna sablja vojvode Milana Obrenovića. Pored nje mi smo izložili takođe važan predmet,a to je dakle dijamantska sablja kneza Arsena Karađorđevića", zaključio je Milivojević.

Izložba je otvorena svakog dana od 10 do 17 časova, osim ponedeljkom i ulaz za sve zainteresovane posetioce je besplatan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()