Od viška hrane nekome obrok: UNA proverava kako da pomognemo, a ne da bacamo

Zašto radije biramo da bacimo, umesto da pomognemo gladnima?

Autor: Andrea Radovanović
31.07.2024. 19:57
  • Podeli:

Jeste li danas bacili nešto od hrane koju niste mogli da pojedete ili vam je možda palo na pamet da je nekom poklonite?

Sudeći po brojkama - ovo prvo. U kontejnerima širom zemlje za samo jedan dan završi čak dva miliona kilograma hrane, što je deset puta više nego što se donira, upozoravaju iz Centra za unapređenje zaštite životne sredine.

Zašto radije biramo da bacimo, umesto da pomognemo gladnima?

U frižideru gotovo uvek ima viška. Nešto je pokvareno, nešto pred istek roka, a nešto se samo nije pojelo. A opet - sve završi u kanti. Mnogi žele da doniraju hranu, ali ne znaju kako. Ima onih koji nisu čuli za Banku hrane.

"Postoje pomaci u svemu tome. Jedan od pomaka je što smo deo jedne prelepe inicijative, a to je ‘Hrana za sve‘, gde svaki dan naši volonteri dobijaju ozbiljne količine hrane, gde pravimo pakete i delimo na 14 lokacija, tj. dnevno dve lokacije, sedam dana u nedelji", ističe za UNU Srđan Budimčić iz Banke hrane Vojvodine.

Do najsiromašnijih građana tako dolaze viškovi hrane iz sistema velikih trgovinskih lanaca. Problem je, međutim, u tome što se kompanije radije odlučuju da hranu unište, nego da je doniraju.

"Kompanije ako bi donirale hranu moraju da plate PDV kao da su tu hranu prodali. Zato se mnogima više isplati da sačekaju da istekne rok trajanja, i da se ta hrana uništi, nego da bude donirana onima  kojima je najpotrebnija. Mi smo predložili neku vrstu kompenzacionih fonda - da se na kraju godine predoči koliko je takve hrane donirano, koliko je građana primilo tu hranu, kako je obavljena socijalna uloga, i da se onda taj pdv koji je plaćen vrati onima koji su donirali", objašnjava za UNU Veran Matić iz Srpskog filantropskog društva.

Time bi se podstaklo doniranje, uvereni su filantropi. A do tada doprinos mogu da pruže i pojedinci.

"Da te viškove koje imaju u kuhinji, da jednostavno, pogledaju u svojoj okolini, u svom mestu, u svojoj ulici, da li neko od sugrađana ima dovoljno hrane i taj višak koji imaju na stolu i što ne mogu da pojedu, a sve je adekvatno, da pomognu svom komšiji", kaže Budimčić.

Hajde da pomognemo onima koji su gladni, njima je neophodno upravo ono što nama ne treba.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()