Održan protest 'Narod protiv trovača': Srbija je evropski rekorder po zagađenju vazduha

Dilema plate ili zdravlje je lažna. Mi hoćemo i jedno i drugo i to je moguće, ali treba nastaviti proteste', čulo se na današnjem protestu protiv zagađenja održanom ispored Predsedništva Srbije

Autor: Web UNA Srbija
13.11.2022. 18:42
  • Podeli:

Nekoliko hiljada građana okuplo se danas na protestu "Narod protiv trovača", u organizaciji ekološke grupe Eko straža ispored zgrade Predsedništva Srbije.

Na petom protestu protiv zagađenja vazduha, pod nazivom "Narod protiv trovača", o ekološkim problemima i borbi koju su pokrenuli za njihovo rešavanje govorili su aktivisti iz Šapca, Barajeva, Petrovca na Mlavi, Loznice, Čačka, Smedereva, Valjeva i više delova Beograda.

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Ðurđević rekao je da je Srbija pola godine bila evropski rekorder po zagađenu i naveo brojne gradove u kojima je ove grejne sezone ostvareno rekordno zagađenje. On je rekao da je jedna milijarda evra potrebna da se stave filteri na fabričke dimnjake.

"Dilema plate ili zdravlje je lažna. Mi hoćemo i jedno i drugo i to je moguće, ali treba nastaviti proteste", poručio je Ðurđević.

Predstavnik ekološkog udruženja "Tvrđava" iz Smedereva rekao je da zbog "kancerogene crvene prašine" u tom gradu ima 6.800 onkoloških bolesnika, što je sedam odsto ukupne populacije Smedereva. Istakao je da njaveći "trovači Srbije" nisu kompanije, već vlast.

Govornica koja je predstavljena kao Katarina iz novobeogradskih blokova rekla je da su ekološki aktivisti uspeli da nateraju državne organe da reaguju na divlje spalionice, za koje je rekla da ne predstavljaju nikakve socijalne aktivnosti, već dobro razvijen kriminalmni biznis.

Demonstranti su izneli različite lokalne ekološke probleme i zahteve, kao što su protivljenje eksploataciji llitijuma i rudarenju u istočnoj Srbiji, zagađenju vazduha koje, kako tvrde, izazivaju valjevski Krušik i Eliksir u Šapcu, kao i probleme oko opasnog otpada koji, kako tvrde, prerađuje Unirisk u Barajevu.

Šta o protestu za čist vazduh kažu građani koji su u njemu učestvovali saznajte u priči Tijane Škodrić na početku teksta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()