Održan sastanak predstavnika vlade i vozača saniteta

Do sastanka je došlo akon protesta vozača saniteta ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici

04.09.2023. 20:44
  • Podeli:
protest hitna UNA-64f62506b0043.webp Foto: UNA

Predsednik Udruženih sindikata Srbije ''Sloga'' Željko Veselinović, izjavio je danas da je zadovoljan ishodom sastanka sa direktorom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dr Sanjom Radojević-Škodrić i drugim predstavnicima Vlade, u vezi sa zahtevima vozača saniteta.

Izrazio je nadu da će u naredih nekoliko dana doći i do konkretnih poteza, pošto smatra da su "njihovi zahtevi realni'', saopšteno je iz ''Sloge''.

''Naišli smo na razumevanje sa druge strane pa se nadamo rešenju zadovoljavajućem za sve. Kako smo informisani, u narednih sedam dana radna grupa će izaći sa predlogom oko beneficiranog radnog staža. Kada je reč o zahtevu da saniteti prolaze kroz crveno, dobili smo informaciju da je zakon u skupštinskoj proceduri i da će verovatno i ovaj problem biti rešen'', rekao je Veselinović.

Do sastanka između predstavnika sindikata ''Sloga'' i predstavnika vlade došlo je danas u 15 časova, nakon protesta vozača saniteta ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

Oni su demonstrirali nezadovoljni minimalnim zaradama koje primaju i zahtevajući da se koeficijent za obračun njihovih plata poveća sa 8,98 na 13,57 i tako izjednači sa koneficijentom koji važi za vozače hitne pomoći u zavodima u velikim gradovima.

Pored toga, oni su tražili i da im se omogući beneficirani radni staž.

Kada je reč o zahtevima koji se tiču isplate dnevnica, prekovremenog rada i beneficiranog radnog staža, tokom sastanka su predstavnici vlade konstatovali da postoji neujednačena primena prava i pogrešno tumačenje propisa iz oblasti zdravstva.

Zbog toga će uputiti zvanični dopis svim zdravstvenim ustanovama sa napomenom da primenjuju kolektivni ugovor u skladu sa njegovim odredbama, saopšteno je iz ''Sloge''.

Na sastanku je ustanovljeno da, kada je reč o zahtevu da sanitetska vozila imaju pravo prolaska kroz crveno svetlo pod određenim uslovima, renutna primena zakona nije u skladu s propisima, i da je ta odredba već u skupštinskoj proceduri, kao deo izmena zakona o bezbednosti saobraćaja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()