Oko 2.000 ljudi i 35-oro dece čeka na transplantaciju organa u Srbiji

Problem bi rešilo postojanje koordinatora za darivanje u svakoj bolnici

03.03.2022. 18:27
  • Podeli:
transplatacija-organa-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Po broju obavljenih transplatacija organa, Srbija je, sa pet transplantiranih pacijenata u 2021. godini, na začelju liste u regionu.

Hrvatska prednjači sa 268 transplantacija godišnje, a Bosna i Hercegovina je ubedljivo najgora jer u poslednjih godinu i po dana nije imala nijednu operaciju presađivanja organa.

Kako bi promenila situaciju u zemlji i spasila više od 2.000 života onih koji čekaju na transplantaciiju, Ivana Jović (33) iz Beograda pokrenula je peticiju da se u svim bolnicama u Republici Srbiji imenuje koordinator za darivanje. Peticija Donorstvo je herojstvo sa 11.000 potpisa, predata je Ministarstvu zdravlja Republike Srbije u četvrtak 2. marta. 

"Njihova uloga bila bi da u skladu sa zakonom, tačnije članom 10 Zakona o presađivanju ljudskih organa, kada se steknu uslovi, odnosno nastupi moždana smrt pacijenta, postavi pitanje porodici potencijalnog donora za saglasnost. Sada nema ko da postavi pitanje, a tako bi se povećala šansa ljudima i skratile liste čekanja", objašnjava Ivana za UNU.

Kao primer dobre prakse navodi Hrvatsku, gde poslove koordinatora obavljaju već zaposleni anesteziolozi u zdravstvenim centrima.

"Mi imamo identičan zakon, po kome svaka intenzivna nega mora da ima koordinatora za darivanje. Procena je da bi nam bilo dovoljno 47 koordinatora. U većim Kliničkim centrima oni postoje i prema nezvaničnoj statistici, od deset priupitanih porodica potencijalnih donora za saglasnost, čak osam odgovara pozitivno", navodi ova žena koja ima policistične bubrege.

Zbog toga svakog drugog dana, već godinu i tri meseca, ide na dijalizu.

"Neizvesnost, očaj i beznađe su me naterali da uz podršku ostalih pacijenata i Udruženja, učinimo sve kako bismo imali šansu za život. Mi, ali i svi ostali koji će nažalost u nekom trenutku biti na toj istoj listi. Poražavajuće je da u ovom trenutku 35-oro dece ide na dijalizu i da je jedini spas transplantacija. Ovo je borba za život i kao takva ne može da doživi neuspeh. Verujem da će Ministarstvo zdravlja imati sluha i da ćemo uskoro dobiti povratne informacije i poziv za sastanak", navela je Ivana u saopštenju.

U Srbiji se najčešće čeka na transplantaciju bubrega, srca i jetre, a pojedine osobe na organ čekaju i po više decenija.

Povodom predaje peticije, juče je u Beogradu održana i konferencija na kojoj su uz Ivanu Jović  govorili predsednik udruženja Zajedno za novi život, Mladen Todić, načelnik odeljenja Klinike za gastroenterohepatologiju UKCS i član tima za transplantaciju jetre prof dr Đorđe Ćulafić, a svoja iskustva i praksu iz regiona podelili su Tomislav Žuljević - predsednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine i Mirela Pandžić - članica Upravnog odbora Hrvatskog udruženja "Transplant".

 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()