Osiguranje od zemljotresa: Da li ćemo početi drugačije da razmišljamo o životu i imovini?

Veliki broj građana zemljotres doživljava kao nešto što se dešava 'tamo negde' i što 'neće nas' ili nalazi izgovor "da se od sudbine ne može pobeći", ali se posledice potresa mogu preduprediti

Autor: Zvonko Ninkov
20.02.2023. 19:57
  • Podeli:

Osim zemljotresa u Siriji i Turskoj, prošle nedelje je tlo podrhtavalo i u Kraljevu, a potrese u Rumuniji osetio je i znatan deo istočne Srbije, Vojvodine i Beograda. Seizmolozi najavljuju da će se i u sledećih 10 do 15 godina tektonske ploče u našoj okolini pomerati, te da nije isključeno da u nekim oblastima zemlje bude i snažnih potresa.

Ljuljalo se i obrušavalo u rumunskom gradu Targu Žiju, treslo se na Krku u Hrvatskoj, pa su se mnogi i u Srbiji zapitali "može li nešto slično, pa i strašnije, i nama da se desi?". A onda, logično, sledi strepnja. Hoće li sve to navesti da počnemo drugačije da razmišljamo o životu i imovini?

Građanima nije svejedno kad čuju da se u njihovoj blizini desio zemljotres, jer "kad se kod komšije nešto desi, onda nanese i kod sebe". Jedan o sagovornika UNE kaže da je bio dete kad je bio zemljotres u Skoplju i da je od tada navukao strah koji mu je dao imunitet, pa više ni ne razmišlja o tome.

Na žalost, veliki broj građana doživljava kao da se takve stvari dešavaju "tamo negde" i da "neće nas". Čak i kada nam se dogode katastrofe, kao što su bile poplave 2014. godine, nađemo izgovor "da se od sudbine ne može pobeći". Možda i ne može, ali se, zahvaljujući osiguranju, šteta od zemljotresa može preduprediti.

"Osiguranje od zemljotresa koje je, kao dodatno osiguranje uz osiguranje domaćinstva, postalo vrlo aktuelno poslednjih dana. Imamo povećanu tražnju, povećan broj upita, sve češće proveravaju da li je sastavni deo polise. Samo bih dao primer, recimo, osiguranje stana od 50 kvadrata košta reda veličine oko 3.200 dinara na godišnjem nivou", kaže za UNU Dragan Ocokoljić iz Sava osiguranja.

"Osiguranje od zemljotresa pokriva uništenje i oštećenje imovine usled direktnog udara zemljotresa, usled eksplozije i požara koji nastaju kao posledica zemljotresa i usled indirektnog udara zemljotresa. Ono što se, takođe, može ugovoriti jesu troškovi gašenja požara, troškovi preseljenja, izmeštanja imovine", objašnjava Sanja Nikolić iz osiguranje Wiener Städtische.

Osim fizičkih lica, o osiguranju bi trebalo da razmišljaju i u kompanijama koje bi tako mogle da sačuvaju sve ono što su godinama gradile. Kako su neka područja trusnija od drugih, tako se i premije razlikuju.

"Za jedno prosečno domaćinstvo u Beogradu negde premija od oko 8.500 dinara pokriva sve uobičajene rizike, uključujući i zemljotres. Ta cena je, recimo, za isti stan u Kraljevu 9.500 dinara", kaže za UNU Nikolić.

Primera radi, osiguranje od zemljotresa u Turskoj je obavezno, a poslednje procene pokazuju da će nastala šteta biti veća od 20 milijardi evra. U takvoj situaciji, sasvim je izvesno da će dobar deo troškova, pored osiguravajućih društava, snositi i država.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()